Μ.Sc. στη Συμβουλευτική στον Τομέα των Εξαρτήσεων

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Συμβουλευτική στον Τομέα των Εξαρτήσεων, αποτελεί ένα μοναδικό πρόγραμμα ειδίκευσης και παρέχεται με 2 κατευθύνσεις την :
α. Συμβουλευτική της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και
β. Συμβουλευτική των Παρεμβάσεων στις Εξαρτήσεις

Μάθε περισσότερα για το Μεταπτυχιακό

Το σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, η χαλάρωση και η διάβρωση των οικογενειακών δεσμών, το έντονα ανταγωνιστικό και παγκοίνως ομολογούμενο ως ψυχό – πιεστικό περιβάλλον στο οποίο διαβιούμε, συνθέτουν την παγκόσμια εικόνα της κοινωνίας του 21ου αιώνα. Τα πιο πάνω αναφερθέντα, σε συνδυασμό με την έξαρση της χρήσης κάθε μορφής εξάρτησης – ψυχοδραστικές ουσίες, τυχερά παιχνίδια, νοσηρή χρήση διαδικτύου – αποτελούν την ωρολογιακή βόμβα, πάνω στο πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νεολαία.

Είναι έκδηλο ότι τα πλείστα πιο πάνω προβλήματα μεταφέρονται στην καθημερινή επαγγελματική πρακτική των επαγγελματιών υγείας, των εκπαιδευτικών, των κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με την ευρύτερη κοινωνία και τα όποια προβλήματά της.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί τη διεθνώς επιτυχημένη και ταυτόχρονα αποδεκτή πρακτική, αυτή δηλαδή του επιστήμονα – επαγγελματία και κατά συνέπεια προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους ακόλουθους άξονες:

  • Στοχευμένη θεωρία
  • Εποπτευόμενη πρακτική άσκηση
  • Προσωπική ανάπτυξη
  • Εφαρμοσμένη έρευνα

Η συμβουλευτική προσδιορίζεται ως η επαγγελματική διαδικασία μέσω της οποίας ένας άνθρωπος με πρόβλημα καλεί και επιτρέπει σε κάποιον άλλο (επαγγελματία) να αποκτήσει ένα είδος σχέσης μαζί του.

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στοχεύει σε τρεις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα, στην επίλυση του αρχικού προβλήματος, στη μάθηση και στην κοινωνική ενσωμάτωση. Η επίλυση του αρχικού προβλήματος σημαίνει την κατανόηση κατ’ αρχάς του προβλήματος από τον συμβουλευόμενο και κατ’ επέκταση την προσωπική αποδοχή του προβλήματος ή του διλήμματος και τις συνεπακόλουθες ενέργειες του ατόμου με τρόπο ώστε να αλλάξει την κατάσταση, η οποία δημιούργησε ή συντηρούσε το πρόβλημα.

Μέσω της επαγγελματικής σχέσης, ο συμβουλευόμενος αποκτά γνώσεις, δεξιότητες και στρατηγικές που τον διευκολύνουν να χειριστεί παρόμοιες δυσκολίες στο μέλλον, διαδικασία που συνθέτει τον στόχο της μάθησης μέσω της συμβουλευτικής. Τέλος, η συμβουλευτική διαδικασία συμβάλλει στην ευημερία, τόσο του ίδιου του ατόμου, όσο και του περιβάλλοντός του, αλλά και στην ευημερία άλλων ανθρώπων και στο κοινωνικό καλό. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προϋποθέτει την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων από τον σύμβουλο. Ο επαγγελματίας στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμβουλευτικής είναι ουσιαστικά ο φορέας της αλλαγής. Για να το επιτύχει αυτό χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τεχνικές που διαθέτει:

  • Διάλογο,
  • τεχνικές συνέντευξης
  • αλγόριθμους επίλυσης προβλημάτων,
  • τεχνολογίες, με σκοπό να επέλθει η αλλαγή στη ζωή του συμβουλευόμενου.

 

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται στη βάση των μεθοδολογικών και δεοντολογικών αρχών που διέπουν μια επαγγελματική συμβουλευτική σχέση και συγκεκριμένα, την παροχή των αναγκαίων συνθηκών από το σύμβουλο, ώστε ο συμβουλευόμενος να μπορεί μιλήσει ελεύθερα, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα, σε συνθήκες εχεμύθειας και επιβεβαίωσης.

Για να είναι σε θέση ο σύμβουλος να παρέχει τις υπηρεσίες του στον τομέα της πρόληψης και αποκατάστασης εξαρτήσεων πρέπει να γνωρίζει τόσο τις τεχνικές παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, όσο και τα δεοντολογικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συμβουλευτική. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζει τι είναι οι εξαρτήσεις, τα είδη των συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των εξαρτήσεων, τα Προγράμματα που λειτουργούν στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της αποκατάστασης εξαρτήσεων, αλλά να διαθέτει και ώρες εποπτευόμενης πρακτικής που θα τον βοηθήσουν στην επαγγελματική ενάσκηση της συμβουλευτικής. Συνεπώς, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή των αναγκαίων εφοδίων προς τους φοιτητές, στη βάση της απόκτησης δεξιοτήτων παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής ώστε να παρέχουν συναφείς συμβουλευτικές υπηρεσίες στους εμπλεκόμενους /επηρεαζόμενους συνανθρώπους μας.

Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο Philips αποσκοπεί να δημιουργήσει κέντρο αριστείας στη Συμβουλευτική έτσι ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματός τους και παράλληλα να εμποτιστούν με υψηλό αίσθημα ηθικής ευθύνης έναντι των ατόμων και της κοινωνίας, γενικότερα. Γενικά το Πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, εφοδιάζει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις για την επαγγελματικά άρτια και δεοντολογικά ορθή παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε θέματα εξαρτήσεων. Ανάμεσα στους στόχους είναι η :

  • ανάπτυξη από τους φοιτητές ηθικής επαγγελματικής ταυτότητας, η οποία να καθοδηγεί το έργο τους ως επαγγελματίες και ως ερευνητές,
  • ενσωμάτωση ακαδημαϊκών, ερευνητικών και επαγγελματικών πεδίων της συμβουλευτικής ψυχολογίας στην βάση απόκτησης γνώσεων και εμπειρίας,
  • κατανόηση των σύγχρονων γνώσεων που αφορούν στην ειδικότητα της συμβουλευτικής κατά τρόπο που να μπορούν οι απόφοιτοι να συνθέτουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικά εξειδικευμένες συμβουλευτικές παρεμβάσεις στον τομέα των εξαρτήσεων,
  • επιστημονική προσέγγιση θεμάτων που άπτονται του τομέα των εξαρτήσεων έτσι ώστε οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να διατυπώνουν με επιστημονικό τρόπο ερευνητικές υποθέσεις τις οποίες να επεξεργάζονται κατάλληλα προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αναμένεται να:

  • αναπτύξουν κριτική επιστημονική γνώση στον τομέα των εξαρτήσεων καθώς και συναφείς δεξιότητες συμβουλευτικής
  • συνθέτουν και εφαρμόζουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές παρεμβάσεις στον τομέα των εξαρτήσεων στη βάση του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας των Συμβούλων
  • γνωρίζουν τα Προγράμματα πρόληψης και αποκατάστασης που λειτουργούν διεθνώς και εγχώρια και να αναγνωρίζουν εμπειρικά τεκμηριωμένες τεχνικές συμβουλευτικής στον τομέα των εξαρτήσεων
  • διεξάγουν έρευνα και μελέτες χορηγώντας εξειδικευμένα εργαλεία αξιολόγησης που σχετίζονται με τη συμβουλευτική και να εφαρμόζουν τα ευρήματα στην καθημερινή πρακτική σχεδιάζουν και εφαρμόζουν εξατομικευμένες ή και ομαδικές παρεμβάσεις συμβουλευτικής στο επίπεδο πρόληψης ή και της αποκατάστασης, αποκτήσουν την αναγκαία εμπειρία στο πεδίο, μέσω της εποπτευόμενης πρακτικής τους άσκησης σε εγκεκριμένες δομές πρόληψης και θεραπείας απεξάρτησης.

Το Πανεπιστήμιό μας, για την παροχή εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης η οποία περιλαμβάνεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (M.Sc.) Συμβουλευτική στις Εξαρτήσεις, συνεργάζεται με το:

Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέσα σε τρία (3) εξάμηνα. Σε κάθε εξάμηνο αντιστοιχούν 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Στο κάθε εξάμηνο του πρώτου έτους προφέρονται τέσσερα (4) μαθήματα και περιλαμβάνεται εποπτευόμενη πρακτική άσκηση 200 ωρών ενώ στο τρίτο εξάμηνο εκπονείται διατριβή επιπέδου μάστερ.

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 Κατευθύνσεις στην Πρόληψη και στις Παρεμβάσεις. Παρακάτω παρουσιάζεται χωριστά η δομή τους.

Α. Κατεύθυνση : Συμβουλευτική της Πρόληψης των Εξαρτήσεων

1ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

CNS 110

Εισαγωγή στη Συμβουλευτική

7

2.

CNS 111

Εξαρτήσεις και Χρήστες

7

3.

CNS 112

Μεθοδολογία της Έρευνας

8

4.

CNS 113

Δεοντολογία Συμβούλου

8

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

2ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

CNS 121

Γενική Πρόληψη                                                                                                                                      

7

2.

CNS 122

Προαγωγή Υγείας

7

3.

CNS 123

Πρόληψη των Εξαρτήσεων

8

4.

CNS 124

Συμβουλευτική Ομάδων

8

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30


3ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

CNS 300

Διατριβή Επιπέδου Μάστερ

30

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

Β. Κατεύθυνση : Συμβουλευτική των Παρεμβάσεων στις Εξαρτήσεις

1ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

CNS 110

Εισαγωγή στη Συμβουλευτική

7

2.

CNS 111

Εξαρτήσεις και Χρήστες

7

3.

CNS 112

Μεθοδολογία της Έρευνας

8

4.

CNS 113

Δεοντολογία Συμβούλου

8

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

2ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

CNS 124

Συμβουλευτική Ομάδων                                                                                                                      

8

2.

CNS 125

Εργαλεία Αξιολόγησης στις Εξαρτήσεις

8

3.

CNS 126

Μοντέλα Συμβουλευτικής στις Εξαρτήσεις

7

4.

CNS 127

Αποκατάσταση Εξαρτημένων Ατόμων

7

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

3ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

CNS 300

Διατριβή Επιπέδου Μάστερ

30

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

Περιγραφή Μαθημάτων

Η παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους φοιτητές/τριες, έτσι ώστε να:

  • αποκτήσουν μια βασική γνώση των κυριότερων θεωριών συμβουλευτικής.
  • αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική γνώση για εφαρμογή τεχνικών συμβουλευτικής.

αποκτήσουν σφαιρική αντίληψη για ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την άσκηση συμβουλευτικής και να ενεργούν πάντοτε με δεοντολογικό τρόπο.

Η παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους φοιτητές/τριες, έτσι ώστε να:

  • αποκτήσουν μια βασική γνώση του ορισμού και των διαγνωστικών κριτηρίων της εξάρτησης.
  • μπορούν να κατονομάζουν τα διάφορα αιτιολογικά μοντέλα που υιοθετήθηκαν εξελικτικά στην κατανόηση του φαινομένου των εξαρτήσεων.
  • κατανοούν παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση.
  • έχουν καλή αντίληψη για τις διάφορες νόμιμες και παράνομες ουσίες εξάρτησης και την εξάρτηση στον τζόγο και τα διαδικτυακά παιχνίδια.
  • κατανοούν τα θεραπευτικά μοντέλα των εξαρτήσεων.

γνωρίζουν σε γενικές γραμμές την εικόνα του φαινομένου στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη μέσα από βασικούς στατιστικούς δείκτες και κύρια θέματα πολιτικής.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να-

  • εξοικειωθούν με την επιστημονική έρευνα και με  μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης μιας επιστημονικής έρευνας
  • αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική γνώση για τη διεξαγωγή ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας

γνωρίσουν τον τρόπο δόμησης και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας.

Η ηθική και δεοντολογία στη συμβουλευτική και οι βασικές ηθικές αρχές στην ενάσκηση του επαγγέλματος αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των συμβούλων. Παράλληλα, καθώς στο πλαίσιο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αναπόφευκτα εμπλέκονται ζητήματα που αφορούν σε ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι συμβουλευόμενοι,  στο  πλαίσιο  του  μαθήματος  θα συζητηθούν και θα  αναλυθούν τόσο η συσχέτιση ανάμεσα στις έννοιες της «Αξίας» και της «Ηθικής», όσο και οι πιθανές τεχνικές επίλυσης ηθικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές θα διδαχθούν τις βασικές Νομικές και Θεσμικές Υποχρεώσεις του Συμβούλου όπως προκύπτουν από τις κείμενες Νομοθεσίες, οι πλείστες εκ’ των οποίων αποτελούν Ευρωπαϊκές Οδηγίες και έχουν επικυρωθεί στα νομικά συστήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση σε βάθος των προστατευτικών παραγόντων που θωρακίζουν το άτομο απέναντι στην έναρξη χρήσης, και κατάχρησης, εξαρτησιογόνων ουσιών ή/και ενασχόλησης με τυχερά (διαδικτυακά ή μη) παιχνίδια.

Οι στόχοι του μαθήματος είναι να:

  • παρέχει στους φοιτητές κριτική γνώση,   θεωρία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να προφέρουν υψηλής ποιότητας επαγγελματική συμβολή στην προαγωγή της υγείας
  • κατανοήσουν οι φοιτητές  τις επιδράσεις των κοινωνικών, ψυχολογικών και πολιτισμικών επιδράσεων στις συμπεριφορές υγείας

γνωρίζουν  τις αρχές, μεθόδους και θεωρητικές προσεγγίσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών μέσω αλλαγής της συμπεριφοράς.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να αποκτήσουν:

  • εξοικείωση με τις βασικές πτυχές της έννοιας πρόληψης στις εξαρτήσεις
  • εξοικείωση με στοιχεία προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας ατόμων που είναι επιρρεπή σε εξαρτήσεις
  • κατανόηση της σημασίας της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας και της σωστής διαπαιδαγώγησης, ως βασικά εφόδια για την πρόληψη
  • κατανόηση των οικογενειακών, κοινωνικών και σχολικών παραμέτρων που σχετίζονται με την πρόληψη
  • κατανόηση των αλλαγών της συμπεριφοράς, ενηλίκων ή ανηλίκων, που μπορούν να συμβούν κατά την αρχή της εξάρτησης

Βασικές κατευθύνσεις σχετικά με το τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από τον ειδικό και από το περιβάλλον του χρήστη στην περίπτωση  που παρατηρηθούν αρχικές συμπεριφοράς χρήσης και εξάρτησης

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να αποκτήσουν:

  • εξοικείωση με της βασικές πτυχές της έννοιας συμβουλευτική σε ομάδες
  • εξοικείωση με στοιχεία που απευθύνονται στη δυναμική της ομάδας, όπως οι διάφοροι τύποι των ομάδων συμβουλευτικής και η καταλληλότητα ή η αναγκαιότητα της εφαρμογής της στην απεξάρτηση
  • κατανόηση και γνώση της διαδικασίας και των προϋποθέσεων συγκρότησης ομάδας συμβουλευτικής ατόμων στο στάδιο της απεξάρτησης
  • κατανόηση του ρόλου του θεραπευτή/συντονιστή της ομάδας συμβουλευτικής και του τρόπου δράσης της ομάδας αυτής

κατανόηση των σταδίων αλλαγής και τροποποίησης της προσωπικότητας ή/και της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων στην ομάδα, καθώς και κατανόηση των αντιστάσεων στην αλλαγή.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να αποκτήσουν:

  • κατανόηση βασικών στοιχείων της ψυχολογικής αξιολόγησης
  • βασικές ικανότητες λήψης ιστορικού, κλινικής παρατήρησης, κλινικής συνέντευξης
  • εξοικείωση με βασικές ψυχομετρικές έννοιες όπως η ψυχομετρική μέθοδος, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα, το δείγμα στάθμισης κ.α.
  • εξοικείωση με την χορήγηση και ανάλυση σημαντικών ψυχομετρικών εργαλείων αξιολόγησης προσωπικότητας (ΜΜΡΙ-2) και γνωστικής λειτουργικότητας (Κλίμακες Wechsler)
  • εξοικείωση με την χορήγηση και ανάλυση συγκεκριμένων ψυχομετρικών εργαλείων σχετικών με χρήση ουσιών και αλκοόλ καθώς και γενικότερων εθιστικών συμπεριφορών
  • ειδικές γνώσεις ανάλυσης του ψυχομετρικού ερωτηματολογίου προσωπικότητας ΜΜΡΙ-2, σχετικά με την εκτίμηση ατόμων με χρήση ουσιών / αλκοόλ καθώς και με ειδικές μελέτες του ερωτηματολογίου για άτομα με εξαρτήσεις

Ειδικές χρήσεις ψυχομετρικής αξιολόγησης εξαρτημένων ατόμων για δικαστικούς σκοπούς 

Το μάθημα αυτό αποτελεί μάθημα κατεύθυνσης και εξετάζει τα σημαντικότερα σύγχρονα μοντέλα παρέμβασης στον τομέα της απεξάρτησης.

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στον σπουδαστή την ευκαιρία να κατανοήσει τρόπους με τους οποίους οι βασικές αρχές και δεξιότητες συμβουλευτικής  σχηματοποιούνται σε μοντέλα παρέμβασης.

Θα παρουσιαστούν τα πιο αντιπροσωπευτικά μοντέλα συμβουλευτικής και σε μεγαλύτερη έκταση θα εξεταστούν τα πιο δημοφιλή στον τομέα της απεξάρτησης σύγχρονα μοντέλα. Θα εξεταστούν μοντέλα συμβουλευτικής που εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα των εξαρτήσεων, εξάρτηση σε παράνομες ουσίες, εξάρτηση σε νόμιμες ουσίες, εξάρτηση στον στοιχηματισμό, εξάρτηση στο διαδίκτυο και σε άλλες εξαρτήσεις οθόνης. Οι επιμέρους στόχοι του μαθήματος είναι: 

  • να γίνει μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των μοντέλων συμβουλευτικής.
  • να δοθεί μια σφαιρική αντίληψη για τα μοντέλα συμβουλευτικής.
  • να συζητηθούν συναφείς με τη συμβουλευτική έννοιες και να εξεταστούν τα σημεία σύγκλισης και

απόκλισης μεταξύ συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

Η αποκατάσταση στις εξαρτήσεις αποτελεί τη διαδικασία της θεραπευτικής παρέμβασης για τις διαταραχές εξαρτήσεων. Η εξαρτήσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελούν ένα βίο-ψυχό-κοινωνικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή του απαιτεί συνεπώς μια πολυθεματική προσέγγιση. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα παρουσιαστούν τα βασικά θέματα που σχετίζονται με παρεμβάσεις αποκατάστασης εξαρτήσεων, περιλαμβανομένων ζητημάτων διαχείρισης συννοσηρότητας με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, ανάλυση του ρόλου που μπορεί να έχει η οικογένεια και παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινότητας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αποκατάστασης, θα αναλυθεί η έννοια της υποτροπής και οι τρόποι διαχείρισης των υποτροπών και θα παρουσιαστούν οι βασικές μεθοδολογικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στον τομέα της αποκατάστασης των εξαρτήσεων. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν στους φοιτητές τα Προγράμματα Αποκατάστασης που λειτουργούν διεθνώς και στην Κύπρο και θα συζητηθούν οι έρευνες ως προς την αποτελεσματικότητα του κάθε Προγράμματος. Θα αναλυθεί η έννοια της εμπειρικά τεκμηριωμένης παρέμβασης στο πλαίσιο της αξιολόγησης της επιτυχίας του κάθε προγράμματος.

Η διατριβή παρέχει την ευκαιρία για την έρευνα ενός συγκεκριμένου θέματος σε βάθος, και περιλαμβάνει τον εντοπισμό ενός ζητήματος ή προβλήματος που αξίζει έρευνα με τη χρήση τυποποιημένων διαδικασιών. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με τη θεωρία και την εμπειρική έρευνα στην επιλεγμένη περιοχή της μελέτης τους, και να αποδείξουν την ικανότητά τους να αναθεωρήσουν και να εφαρμόσουν τις έννοιες και τις τεχνικές με κριτική διάθεση. Αναμένεται επίσης ότι θα επιδείξουν επάρκεια στην επιλογή και εφαρμογή των κατάλληλων πρωτογενών ή/και δευτερογενών ερευνητικών μεθόδων, ανάλογα με την περίπτωση. Δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή του αντικειμένου της διατριβής, εκτός αν ορίζεται από τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του φοιτητή.