Μ.Sc. Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας

The Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το University Philips Κύπρου, με την γνώση και την εμπειρία του διδακτικού προσωπικού τους και υπό την ακαδημαϊκή επιμέλεια της Καθηγήτριας Παιδαγωγικής Μαρίζας Φουντοπούλου, σας προετοιμάζουν για να γίνετε οι εκπαιδευτικοί του 21ου αιώνα που θα διαμορφώσουν την Νέα Γενιά, με την απόκτηση ισχυρών εργαλείων και τεχνικών ανάπτυξης και καλλιέργειας προσωπικών δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα αυτό πέραν του αποτελεί Μοναδικό Μεταπτυχιακό στην Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια, παράλληλα παρέχει και το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας βάσει των απαιτήσεων του Ν. 4957/2022 (Άρθρο 99).

Μάθε περισσότερα για το Μεταπτυχιακό

Χαρακτηριστικά Προγράμματος

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις του προηγούμενου αιώνα διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον βιωσιμότητας, λειτουργίας και δράσης για το σύγχρονο άνθρωπο. Έχοντας ήδη διανύσει το ένα τέταρτο, περίπου, του 21ου αιώνα, μπορούμε να επισημάνουμε ότι η νέα εποχή έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την πολυπολιτισμικότητα, τη διεθνοποίηση, την ταχύτατη παραγωγή και διακίνηση πληροφορίας, τον ανθρωπομορφισμό της τεχνολογίας, αλλά και την ανησυχία για την προσωπική ταυτότητα που αφομοιώνεται από τη μάζα, για την ποιότητα της πληροφορίας που δεν μετατρέπεται σε γνώση, για τη ρευστότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης και για την αδυναμία πρόβλεψης παραμέτρων που θεωρούνταν σταθερές, όπως ο τόπος διαμονής και οι εργασιακές σχέσεις. Η εκπαίδευση, ως πεδίο διαμόρφωσης των μελλοντικών πολιτών και ως εκείνος ο θεσμός που λειτουργεί υποστηρικτικά για την επιβίωση ή/και αλλαγή στον κοινωνικό προσανατολισμό, δεν μπορεί παρά να υφίσταται ανάλογες τροποποιήσεις στη δομή, στη λειτουργία, στο προφίλ των παραγόντων που την υλοποιούν, στα μέσα που χρησιμοποιούνται, στο θεωρητικό/φιλοσοφικό πλαίσιο τεκμηρίωσής της, στον προσανατολισμό της και στη στοχοθεσία της. Όροι, όπως οι δεξιότητες, η δια βίου μάθηση, η επαγγελματική εξέλιξη, η αυτό-αξιολόγηση, οι κοινότητες μάθησης, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η υβριδική μάθηση και διδασκαλία, η συμπερίληψη, η αυτό-διοίκηση της σχολικής μονάδας, η τηλε-εκπαίδευση, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν εμπλουτίζουν, απλώς, το εκπαιδευτικό λεξιλόγιο αλλά διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον μάθησης και διδασκαλίας και, κυρίως, μια νέα επαγγελματική ταυτότητα για τον εκπαιδευτικό όλων των βαθμίδων, όλων των αντικειμένων και όλων των τύπων εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε συνεχείς εξελίξεις και να είναι αποτελεσματικός. Ο εκπαιδευτικός του 21ου αιώνα χρειάζεται ισχυρά εργαλεία και τεχνικές ανάπτυξης και καλλιέργειας προσωπικών δεξιοτήτων, όπως η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη θεώρηση της μάθησης και διδασκαλίας, η αξιολόγηση της πληροφορίας, ο μετασχηματισμός της γνώσης, η διαχείριση της σχολικής μονάδας, η συνδυαστική εφαρμογή επιστημονικών και παιδαγωγικών αρχών, που θα του επιτρέψουν να νιώσει πληρότητα στην άσκηση του έργου του και κυρίως ετοιμότητα να διαχειρίζεται και να προσαρμόζεται σε κάθε επικείμενη τροποποίηση του εκπαιδευτικού πλαισίου. Σκοπός του προτεινόμενου Προγράμματος είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση σύγχρονης επαγγελματικής ταυτότητας του εκπαιδευτικού μέσω απόκτησης γνώσεων και καλλιέργειας δεξιοτήτων, οι οποίες θα του επιτρέπουν να δρα αποτελεσματικά στο πλαίσιο της σχολικής τάξης και της σχολικής μονάδας εφαρμόζοντας αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και της μεθοδολογίας της διδασκαλίας αλλά και παράγοντας ο ίδιος νέες τεχνικές, απαραίτητες για την ευέλικτη προσαρμογή των θεωρητικά ζητουμένων στις εκάστοτε πραγματικές συνθήκες.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αναμένεται να:

  • κατανοήσουν το σύγχρονο ρόλο της εκπαίδευσης ως παράγοντα προσδιοριστικού της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και ως πεδίου απεικόνισης του συνόλου των αλλαγών σε πολιτικό, ιδεολογικό, οικονομικό επίπεδο.
  • συνειδητοποιήσουν το ρόλο του σύγχρονου εκπαιδευτικού ως ενός καταρτισμένου επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να παρεμβαίνει, να προσαρμόζει, να παράγει, να εξισορροπεί και τελικά να λειτουργεί αποτελεσματικά στη σχολική μονάδα και τη σχολική τάξη, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
  • επικαιροποιούν, με προσωπική μελέτη αλλά και με συνεργατικού τύπου διαδικασίες, τις γνώσεις τους σε θέματα παιδαγωγικής και διδακτικής θεματικής και μετά το πέρας της παρακολούθησης του Προγράμματος.
  • μελετούν κριτικά τις εξελίξεις στα επιστημονικά πεδία της παιδαγωγικής και της διδακτικής, ώστε, στη συνέχεια, να τις προσαρμόζουν στις εκάστοτε διαφορετικές συνθήκες μάθησης και διδασκαλίας.
  • αναλύουν και να ερμηνεύουν το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο αναγνωρίζοντας τις υπόρρητες αρχές μάθησης και διδασκαλίας καθώς και τις κοινωνικές προεκτάσεις τους.
  • ασκηθούν σε θέματα οργάνωσης, σχεδιασμού και υλοποίησης μιας τεχνικά άρτιας διδασκαλίας, η οποία θα εξισορροπεί τους κύριους παράγοντες που την προσδιορίζουν (θεσμικό πλαίσιο, γνωστικό αντικείμενο, μαθητής, εκπαιδευτικός).
  • εξοικειωθούν με τις κύριες αρχές διοίκησης, οργάνωσης και αυτό-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του στελεχιακού προσωπικού της.
  • εφαρμόζουν αποτελεσματικά στην πράξη τις θεωρητικές παιδαγωγικές και διδακτικές κατευθύνσεις.
  • συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρίες, στάσεις και απόψεις με τους/τις συναδέλφους τους προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κοινότητας μάθησης και, ευρύτερα, της ποιοτικής αναβάθμισης του ρόλου του εκπαιδευτικού ως επαγγελματία.
  • εξελίσσονται επαγγελματικά εμπλουτίζοντας το έργο τους με διαδικασίες, όπως ο αναστοχασμός, η αυτό-αξιολόγηση, η έτερο-παρατήρηση, η συνεργασία, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Πτυχιούχους Α.Ε.Ι. που έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενική, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση), όπως πτυχιούχοι Φιλοσοφικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών, Οικονομικών -Πολιτικών-Νομικών Σχολών,  Ιατρικών-Νοσηλευτικών  Σχολών κ.α.
  • Όσοι εργάζονται ή επρόκειτο να απασχοληθούν σε δομές Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (όπως για παράδειγμα τα Δ.Ι.Ε.Κ, τα Ι.Ι.Ε.Κ. κ.α.).
  • Όσοι υπηρετούν ήδη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις σχετικές γνώσεις τους.

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Η δομή του προγράμματος παρουσιάζεται παρακάτω:

1ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ΠΔΕ 110

Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης 

8

2.

ΠΔΕ 111

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

7

3.

ΠΔΑ 112

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης

8

4.

ΠΔΑ 113

Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαταραχές Συμπεριφοράς

7

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

2ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ΠΔΕ 120

Θεωρίες Μάθησης Διδασκαλίας και Αξιολόγησης                                                                      

10

2.

ΠΔΕ 121

Μεθοδολογία Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων

10

3.

ΠΔΕ 122

Πρακτική/Διδακτική Άσκηση

10

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

3ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ΠΔΕ 210

Μεταπτυχιακή Διατριβή                                                                                                                       

30

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

Συνεργασία Πανεπιστημίου Philips με Ε.Κ.Π.Α.

Η σύμπραξη μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και του Πανεπιστημίου Philips Κύπρου επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας τον Ιούλιο του 2022 με πενταετή διάρκεια. Το Ε.Κ.Π.Α., με το κύρος και την αφοσίωση του στην ακαδημαϊκή αριστεία ως ένα από τα παλαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Philips, με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία του εκπαιδευτικού προσωπικού του, ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Κοινότητας της Εκπαίδευσης με σκοπό τις αμοιβαίες επαφές και συνεργασίες μεταξύ μελών του ακαδημαϊκού και λοιπού προσωπικού, φοιτητών και εξωτερικών συνεργατών σε κάθε είδους ερευνητικά ή εκπαιδευτικά έργα, εργαστήρια και προγράμματα, μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων με σκοπό την υλοποίηση κοινών επιστημονικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.
Through the Founding Declaration of the two universities, cooperation is further strengthened both at the academic and international level. At the same time, the joining forces of the E.K.P.A. and Philips University put education on a continuous upward trajectory that aims to lay the foundations for further development in the research field and in the field of teaching, but also to prepare the professionals of tomorrow who will have the necessary supplies for the job market .
Η ψήφος εμπιστοσύνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στο Πανεπιστήμιο Philips Κύπρου αποτελεί και αναγνώριση για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που διαθέτει το κυπριακό εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά και εν γένει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι φοιτητές των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να συνεισφέρουν στην παρεχόμενη ποιότητα της ακαδημαϊκής αριστείας, μέσω της συμμετοχής τους σε εθνικά και πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Ανάλυση Μαθημάτων

Σκοπός του μαθήματος είναι η περιγραφή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και η ανάλυσή του με ερμηνευτικές μεθόδους που συνυφαίνουν τις εκπαιδευτικές αλλαγές με τις αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι διαρκής και αποτελεί στόχο κάθε πολιτικής εξουσίας, καθώς οι κοινωνικές αντιθέσεις και συγκρούσεις διαπερνούν το εκπαιδευτικό σύστημα και αναπαράγονται από αυτό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαρκή κρίση, η οποία μερικές φορές αμβλύνεται και άλλες φορές οξύνεται. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα εξεταστούν και θα συζητηθούν οι σημασιολογικές αποχρώσεις, η ιστορικότητα και η εξέλιξη βασικών εννοιών, όπως «εκπαίδευση», «μεταρρύθμιση», «αλλαγή» από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα και θα επιχειρηθεί μια γενικότερη επισκόπηση των κυριότερων θεωριών για την ιστοριογραφία της εκπαίδευσης και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Στόχος του μαθήματος είναι η παροχή ολοκληρωμένου υπόβαθρου γνώσεων στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, με σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών/-τριών με τις βασικές έννοιες της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και τη θεωρητική υποδομή της, ώστε να κατανοήσουν τη σχέση της εκπαίδευσης με τους άλλους θεσμούς (οικογένεια, οικονομία κ.λπ.), τον ρόλου τους στην αναπαραγωγή και άρση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων, τα αίτια και οι συνέπειες της άνισης σχολικής επίδοσης και της σχολικής αποτυχίας καθώς και τη σύνδεση της σχολικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Επιπροσθέτως, εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της διαπολιτισμικότητας στο σχολικό περιβάλλον και προτείνονται τρόποι μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές, τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις στο σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να έλθουν σε επαφή οι εκπαιδευόμενοι με κρίσιμες πτυχές που αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης εκπαιδευτικών μονάδων όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η λήψη αποφάσεων και η διαχείριση συγκρούσεων και κρίσεων, η αξιολόγηση, η επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού, η προώθηση καινοτομιών και η διασύνδεση με άλλες εκπαιδευτικές μονάδες και την τοπική κοινωνία, ώστε να εμπεδώσουν τη δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και τη διοικητική του οργάνωση.

Επιπλέον δίνεται έμφαση σε πτυχές της διοικητικής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων όπως είναι η παρουσίαση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η περιγραφή των βασικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των διευθυντών σχολικών μονάδων.

Σκοπός του μαθήματος στο πρώτο μέρος είναι να ορίσει και να αναλύσει τα βασικά χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών, να εμβαθύνει στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, να παρουσιάσει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των βασικών τύπων των μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Το μάθημα επίσης στοχεύει να αναδείξει την ανάγκη συνεργασίας οικογένειας και σχολείου, προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών και εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων για την ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας αλλά και της αυτοεικόνας του παιδιού. Επιπλέον στοχεύει αφενός να τονίσει τον ρόλο του εκπαιδευτικού στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος, της προσοχής και της αυτοπεποίθησης του μαθητή με Μ.Δ., αφετέρου να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας και τους τρόπους ενίσχυσης των γνωστικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, στόχος είναι να οριστούν οι μορφές της προβληματικής- ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, οι εκδηλώσεις της αλλά οι συνήθεις αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση τέτοιου είδους συμπεριφορών. Επίσης, προσδιορίζονται τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να χαρακτηριστεί μια συμπεριφορά ως «προβληματική», αλλά και οι παράγοντες που διαφοροποιούν τη «φυσιολογική» συμπεριφορά από την «προβληματική». Τέλος, αναλύονται οι δύο σημαντικότερες προσεγγίσεις αντιμετώπισης της «προβληματικής» συμπεριφοράς, η συμπεριφορική και η οικοσυστημική καθώς και εδώ, τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του δασκάλου στον τρόπο προσέγγισης του μαθητή για την αντιμετώπιση και – γιατί όχι- την εξάλειψη της «προβληματικής» συμπεριφοράς.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με βασικές έννοιες της μάθησης, της διδασκαλίας, της αξιολόγησης και η κατανόηση των διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων που έχουν αναπτυχτεί στα επιστημονικά πεδία των τριών αυτών κλάδων. Επίσης στόχος του μαθήματος είναι να τονίσει τη σημασία των διαφορετικών ατομικών παραγόντων που  επιδρούν στη μάθηση και τα αποτελέσματά της, να φωτίσει τη σχέση  κινήτρων, αναγκών και μάθησης καθώς και να ανιχνεύσει την επίδραση της ευφυΐας και της συναισθηματικής νοημοσύνης στη μάθηση. Επιπροσθέτως, αναλύονται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων που οφείλουν να λάβουν οι εκπαιδευτικοί κατά τα διάφορα στάδια της διδασκαλίας, ώστε να προβληματιστούν πάνω σε ψυχοπαιδαγωγικά, μεθοδολογικά, διαδικαστικά και διαχειριστικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, αναλύεται σε βάθος η διαδικασία της «αρχιτεκτονικής» της διδασκαλίας, η οποία διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς να στοχάζονται πάνω στην εκάστοτε διδακτική κατάσταση, με το να εναρμονίζουν το περιεχόμενο του γνωστικού τους αντικειμένου και να το προσαρμόζουν στους συγκεκριμένους μαθητές της τάξης τους. Επίσης, στοχεύει να εμβαθύνει σε βασικά σημεία της αξιολόγησης της διδασκαλίας και να φωτίσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που συνθέτουν την αποτελεσματική διδασκαλία και τον εκπαιδευτικό ως φορέα της. Τέλος, σκοπός του μαθήματος είναι να αποσαφηνίσει τις βασικές έννοιες και αρχές, τα χαρακτηριστικά και τα είδη της αξιολόγησης, τους σκοπούς, τα κριτήρια, τις μεθόδους, τα εργαλεία, την αναγκαιότητα και τα οφέλη της αξιολόγησης. Το παρόν μάθημα στοχεύει επίσης να εμβαθύνει στις βασικές αρχές, τις μεθόδους και τις τεχνικές της αξιολόγησης του μαθητή και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει στους φοιτητές/-τριες τους σκοπούς και τους στόχους της διδασκαλίας, τη διδακτική μεθοδολογία, τις μορφές και τα μέσα που είναι χρήσιμα για τη διδασκαλία και αξιολόγηση των γλωσσικών μαθημάτων σύμφωνα με τα νέα Προγράμματα Σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα για τα γλωσσικά μαθήματα. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη συνεργατική μάθηση και σε βιωματικές / διερευνητικές μεθόδους διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων. Επιπροσθέτως, αναλύονται οι δεξιότητες των μαθητών, οι οποίες αξιολογούνται και αναδεικνύεται ο ρόλος των Ψηφιακών Τεχνολογιών τόσο στη διδακτική διαδικασία όσο και κατά την αξιολόγηση των μαθητών. Τονίζεται δε, ότι μέσω των δραστηριοτήτων/ερευνών στο διαδίκτυο ή των ομαδικών ή ατομικών εργασιών στον υπολογιστή, προάγονται οι δημιουργικές ικανότητες των μαθητών και αναδεικνύεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως συντονιστή της μαθησιακής διαδικασίας. Τέλος, σκοπός του μαθήματος είναι να μυήσει τους φοιτητές/-τριες στη μεθοδολογία δόμησης ενός διδακτικού σεναρίου στα γλωσσικά μαθήματα.

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών τους αλλά και στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και προκλήσεις του ρόλου τους. Παράλληλα, επιδιώκεται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να υιοθετήσουν μια αντίληψη συνεχούς και εποικοδομητικού στοχασμού και αναστοχασμού πάνω στην πράξη της διδασκαλίας, λαμβάνοντας υπόψη ένα σύνολο παραγόντων που άμεσα και έμμεσα συνδέονται με αυτήν και την επηρεάζουν, όπως για π.χ. το περιεχόμενο του γνωστικού τους αντικειμένου, οι σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, αλλά και ο ρόλος του ευρύτερου σχολικού και κοινωνικού πλαισίου

Η  Μεταπτυχιακή Διατριβή επιπέδου Μάστερ είναι υποχρεωτική  για όλους τους φοιτητές του Ειδικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος (M.Sc.) Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ). Ο σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη ερευνητικής και αναστοχαστικής διάθεσης στις/στους φοιτήτριες/φοιτητές και η εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές της έρευνας.  Οι φοιτητές/-τριες διατυπώνουν μια προβληματική η οποία αξίζει να διερευνηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της έρευνας. Οι επί μέρους στόχοι του μαθήματος είναι:

  • Η παροχή δυνατότητας στις/στους φοιτήτριες/φοιτητές να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες και τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος με την εφαρμογή τους στην ανάλυση ενός συγκεκριμένου ερευνητικού  προβλήματος ή ζητήματος, μέσω μιας εργασίας συνδεδεμένης με το μάθημα της «Πρακτικής/Διδακτικής Άσκησης», το οποίο αποτελεί και προαπαιτούμενο.
  • Η πρακτική εφαρμογή του σχεδιασμό ενός ερευνητικού έργου, η εφαρμογή των κατάλληλων ερευνητικών μεθόδων, η συλλογή και αναστοχαστική ανάλυση των δεδομένων, και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
  • Η ανάπτυξη της ικανότητας ετοιμασίας και παρουσίασης  σημαντικών πληροφοριών βάση ποσοτικών ή ποιοτικών δεδομένων και η ποιοτική/αναστοχαστική αξιολόγηση  των αποτελεσμάτων.