Μ.Sc. - Περιβαλλοντική Διαχείριση – Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία

The University Philips παρουσιάζει το Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Διαχείριση. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι η πρακτική της αλληλεπίδρασης στον πλανήτη. Το πράττουμε για να αποφύγουμε την εξάντληση των φυσικών πόρων και να θέσουμε σε κίνδυνο την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες για υγιή ζωή, , τον αμόλυντο αέρα για να αναπνεύσουμε, καθαρό νερό για να πίνουμε και να ζούμε σε μέρη χωρίς τοξικές ουσίες.  Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά, η βιωσιμότητα μπορεί να γίνει κρίσιμο επίκεντρο κέρδους για κάθε οργανισμό, με εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιστοποίηση των πρώτων υλών, και αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

 

Τα τελευταία χρόνια, όπως η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι γονιδιακές/νανοτεχνολογίες έχουν επισημάνει συχνά την ανάγκη της κοινωνίας να προβληματίζεται και να διαχειρίζεται τους κινδύνους και την ηθική στις επιστήμες. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευθύνες τους, ώστε να έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή το είδος τους, μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αναδιαμορφώνοντας τις δραστηριότητές τους για την προστασία των φυσικών πόρων, τη μείωση των αποβλήτων, και την αντιμετώπιση απειλών από κλιματικές και τις καιρικές συνθήκες. Για τις επιχειρήσεις η βιωσιμότητα σημαίνει τη λειτουργία μιας επιχείρησης μέσω βιώσιμων πρακτικών και την εξασφάλιση περαιτέρω αναπτυξιακών δυνατοτήτων χωρίς να προκαλείται υπερβολική ζημιά στο περιβάλλον. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές μας θα έχουν υγιή μέρη για να ζήσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά μας στα οικοσυστήματα βιοποικιλότητας της γης.

Μάθε περισσότερα για το Μεταπτυχιακό

Το πρόγραμμα είναι δομημένο έτσι ώστε να προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν μια σταθερή γενική εκπαίδευση στην Περιβαλλοντική Διαχείριση ακολουθούμενη από μια πιο εμπεριστατωμένη εκπαίδευση σε μια από τις πιο κάτω ειδικεύσεις της επιλογής τους:

  • Αειφόρος Διαχείριση Αποβλήτων
  • Περιβαλλοντική Διαχείριση: Πολιτική, Οικονομικά και Πράσινη Λογιστική
  • Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην :

  • παροχή στους φοιτητές ολοκληρωμένης κατανόησης των περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία παγκοσμίως.
  • ανάπτυξη κριτικής κατανόησης της σημασίας της αειφόρου ανάπτυξης για τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στη γη.
  • διερεύνηση της εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος και της σχέσης μεταξύ βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης και φυσικών οικοσυστημάτων.
  • επισήμανση της ανάγκης ύπαρξης για περιβαλλοντικών επαγγελματιών που να κατανοούν τις προκλήσεις της βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης
    • κατανοούν και αναλύουν σε βάθος τις επιπτώσεις της παρουσίας τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στο περιβάλλον.
    • εφαρμόζουν τεχνολογίες απολύμανσης είτε με συμβατικές μεθόδους είτε με νέες τεχνολογίες καθώς και συνδυασμό για την προστασία του περιβάλλοντος.
    • είναι εξοικειωμένοι και γνώστες του ρόλου της επιστήμης και της κοινωνίας στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων.
    • κατανοούν ότι ένα απόβλητο είναι χρήσιμο με την κατάλληλη επεξεργασία για τη μείωση του φορτίου ρύπων.
    • κατανοούν βασικά θέματα Τοξικολογίας και περιγραφής των μηχανισμών γενικής τοξικότητας για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία μετά την έκθεση στο περιβάλλον.
    • προσδιορίζουν, αναλύουν, συνθέτουν και αξιολογούν τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες υγείας και κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία στις πιο κάτω ειδικεύσεις:

     

    Σχετικά με το Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία

     

    Με την ολοκλήρωση αυτής της ειδικότητας, οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να:

    • κατανοούν τη δομή και τη φυσιολογία διαφόρων ειδών μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα, ιούς), τη βιοποικιλότητά τους και τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον.
    • κατανοούν βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένων των εννοιών της αερόβιας και αναερόβιας αναπνοής.
    • γνωρίζουν τη βασική γενετική, συμπεριλαμβανομένης της μεταγραφής και της μετάφρασης.
    • κατανοούν τη μικροβιακή οικολογία σε σχέση με τις μικροβιακές αλληλεπιδράσεις, τη διαδοχή και την ανάπτυξη της κοινότητας.
    • γνωρίζουν τις βασικές αρχές της μικροβιακής ανάπτυξης και το ρόλο τους στην ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, στις διεργασίες βιοαποικοδόμησης ρύπων και σε διάφορες Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές.
    • είναι ειδικευμένοι με κλασικές και σύγχρονες τεχνικές μικροβιολογικής ανάλυσης.
    • να εξοικειωμένοι με τους τύπους ρύπανσης (ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτων) και να μπορούν να αξιολογούν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες άγχους στην υγεία στο πλαίσιο των επιπτώσεων στην υγεία που προκαλούν.
    • είναι εξοικειωμένοι με την περιβαλλοντική και μοριακή επιδημιολογία.
    • είναι εξοικειωμένη με την τοξικολογία, και να μπορούν να περιγράψουν τους γενικούς μηχανισμούς τοξικότητας για την πρόκληση επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία μετά την έκθεση στο περιβάλλον.
    • γνωρίζουν πολιτικές και πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης.
    • αξιολογήσουν εργαστηριακά αναλυτικά δεδομένα διαφόρων παραμέτρων που σχετίζονται με τη ρύπανση.
    • χρησιμοποιούν εργαλεία και τεχνικές ανάλυσης κινδύνου και αξιολόγησης κινδύνου στη διαχείριση της περιβαλλοντικής υγείας.
    • προγραμματίζουν την αποκατάσταση των μολυσμένων περιοχών επιλέγοντας τις κατάλληλες μεθόδους λαμβάνοντας υπόψη το κόστος.
    • γνωρίζουν βιώσιμες λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα με έμφαση στις εφαρμογές πράσινης χημείας.
    • γνωρίζουν θέματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 Κατευθύνσεις στην

α. Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων,

β. Περιβαλλοντική Διαχείριση: Πολιτική, Οικονομικά και Πράσινη Λογιστική και

γ. Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία. Παρακάτω παρουσιάζεται χωριστά η δομή της Κατεύθυνσης :

Δομή Προγράμματος Σπουδών

1ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ENV-110

Ρύπανση του Περιβάλλοντος

8

2.

ENV-111

Τεχνολογίες Διαχείρισης Αποβλήτων

7

3.

ENV-112

Περιβάλλον και Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων

7

4.

CNS-112

Μεθοδολογία της Έρευνας

8

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

2ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ENV-127

Περιβαλλοντική Μικροβιολογία

10

2.

ENV-128

Περιβαλλοντική Χημεία

10

3.

ENV-129

Περιβαλλοντική Ρύπανση και Προστασία της Υγείας

10

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

3ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ENV-300

Διατριβή Επιπέδου Μάστερ

30

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

Περιγραφή Μαθημάτων

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα σημαντικά προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των υγρών και στερεών αποβλήτων και της τροφικής αλυσίδας. Στόχος του μαθήματος είναι η παροχή ολοκληρωμένου υπόβαθρου γνώσεων στην Ρύπανση του Περιβάλλοντος, με στόχο την κατανόηση των αιτιών υπερθέρμανσης του πλανήτη, της καταστροφής του όζοντος και τον εντοπισμό προβλημάτων που παρουσιάζουν τα μικροπλαστικά και οι μη βιοαποδομήσιμες ενώσεις στο υδάτινο περιβάλλον.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις ισχύουσες διεργασίες επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με στόχο την κατανόηση βασικών μεθόδων επεξεργασίας, διάθεσης, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων (αστικών, βιομηχανικών, γεωργικών, επικίνδυνων και τοξικών). Στόχος του μαθήματος είναι η παροχή ολοκληρωμένου υπόβαθρου γνώσεων στην Διαχείριση Αποβλήτων. Επίσης στοχεύει στον σχεδιασμό και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως η άμεση και χωρίς οχλήσεις απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων από τα σημεία παραγωγής τους που ακολουθείται από επεξεργασία, επαναχρησιμοποίηση ή διάθεση στο περιβάλλον είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση σας με τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα απόβλητα για την παραγωγή ενέργειας. Καλύπτει μια πληθώρα από είδη αποβλήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν με την κατάλληλη επεξεργασία για την παραγωγή ενέργειας ώστε να μειωθεί με αυτό το τρόπο η ρύπανση του περιβάλλοντος. Στόχος του μαθήματος είναι να σας παρέχει ολοκληρωμένο υπόβαθρο γνώσεων στην Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, με στόχο την κατανόηση βασικών τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας από απόβλητα. Επίσης στοχεύει στην ανάλυση της ποιότητας των αποβλήτων και την αξιολόγηση της χρήσης τους ως καύσιμα.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τις βασικές αρχές της μικροβιολογίας του περιβάλλοντος. Στόχος του μαθήματος είναι η παροχή ολοκληρωμένου υποβάθρου γνώσεων σχετικά με βασική μικροβιολογία, βιοχημεία και μοριακή βιολογία, μικροβιακή οικολογία, βιοτεχνολογία και βιοαποικοδόμηση / βιοαποκατάσταση. Ειδικότερα, τα θέματα που εξετάζονται στο μάθημα περιλαμβάνουν: βασική μικροβιολογία, δομή και λειτουργία μικροβιακών κυττάρων, μικροβιακό μεταβολισμό, μοριακή μικροβιολογία (ροή γενετικής πληροφορίας και αναπαραγωγή), μικροβιακή ανάπτυξη, μέθοδοι μικροβιακής οικολογίας, περιβαλλοντική βιοτεχνολογία (βιοαποκατάσταση, επεξεργασία λυμάτων, κ.α.) και μικροβιακή ανάλυση (όργανα, αναλυτικά εργαλεία και τεχνικές), με έμφαση στη μοριακή διαγνωστική.

Στόχος της είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές αρχές της Περιβαλλοντικής Χημείας  και το ρόλο της στη αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης  του φυσικού περιβάλλοντος  και των διαμερισμάτων του ήτοι των νερών, του εδάφους και της ατμοσφαίρας, με την εφαρμογή στη μεθοδολογία προσδιορισμού των διαφόρων  φυσικών, χημικών  χαρακτηριστικών των διαλαμβανομένων ρυπαντών.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τα κύρια κρίσιμα προβλήματα ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και των υδάτων από την οπτική των επιπτώσεων στην υγεία. Στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και συνοψίζει τα εφαρμοζόμενα μέτρα ελέγχου για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών κινδύνων από τους/τις φοιτητές/τριες. Καλύπτει βασικές έννοιες, όπως το φυσικό περιβάλλον, η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτων και η δημόσια υγεία, η περιβαλλοντική και η μοριακή επιδημιολογία και τοξικολογία, ειδικές περιπτωσιολογικές μελέτες επιπτώσεων στην υγεία, η εκτίμηση κινδύνου, οι πολιτικές και πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, η ιατρική της εργασίας και του περιβάλλοντος, η αειφορία, η πράσινη χημεία και η περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να :

  • εξοικειωθούν με την επιστημονική έρευνα και με μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης μιας επιστημονικής έρευνας
  • Αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική γνώση για τη διεξαγωγή ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας

Γνωρίσουν τον τρόπο δόμησης και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας.

Η  Μεταπτυχιακή Διατριβή επιπέδου Μάστερ είναι υποχρεωτική  για όλους τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση Περιβάλλοντος». Ο σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη ερευνητικού προσανατολισμού στους φοιτητές και η εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές των ερευνητικών μεθόδων με την εφαρμογή αυτών στο ερευνητικό πεδίο.  Συνακόλουθα, οι φοιτητές εντοπίζουν ένα θέμα ή ένα πρόβλημα το οποίο αξίζει να διερευνηθεί και να αναπτυχθεί η πρόταση ερευνητική πρόταση. Οι επί μέρους στόχοι του μαθήματος είναι:

  • Η παροχή δυνατότητας στους φοιτητές να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες και τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος με την εφαρμογή τους στην ανάλυση ενός συγκεκριμένου ερευνητικού  προβλήματος ή ζητήματος, μέσω μιας ανεξάρτητης εργασίας.
  • Η πρακτική εφαρμογή του σχεδιασμό ενός ερευνητικού έργου, η εφαρμογή των κατάλληλων ερευνητικών μεθόδων, η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων, και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Η ανάπτυξη της ικανότητας ετοιμασίας και παρουσίασης  σημαντικών πληροφοριών βάση ποσοτικών δεδομένων και η ποιοτική αξιολόγηση  των αποτελεσμάτων καθώς και η αύξηση των γνώσεων  κριτικής αξιολόγησης μεθόδων και μοντέλων λειτουργίας οργανισμών δημοσίου δικαίου.  Τέλος, η εξοικείωση των φοιτητών σε θέματα διασφάλισης γνώσης για ανθρώπινη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας μέσω ερευνητικών έργων, εξεύρεση και ανάλυση δεδομένων, και παρουσίαση αποτελεσμάτων