Μ.Sc. - Περιβαλλοντική Διαχείριση – Πολιτική, Οικονομικά και Πράσινη Λογιστική

Το Πανεπιστήμιο Philips παρουσιάζει το Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Διαχείριση. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι η πρακτική της αλληλεπίδρασης στον πλανήτη. Το πράττουμε για να αποφύγουμε την εξάντληση των φυσικών πόρων και να θέσουμε σε κίνδυνο την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες για υγιή ζωή, , τον αμόλυντο αέρα για να αναπνεύσουμε, καθαρό νερό για να πίνουμε και να ζούμε σε μέρη χωρίς τοξικές ουσίες.  Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά, η βιωσιμότητα μπορεί να γίνει κρίσιμο επίκεντρο κέρδους για κάθε οργανισμό, με εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιστοποίηση των πρώτων υλών, και αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

 

Τα τελευταία χρόνια, όπως η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι γονιδιακές / νανοτεχνολογίες έχουν επισημάνει συχνά την ανάγκη της κοινωνίας να προβληματίζεται και να διαχειρίζεται τους κινδύνους και την ηθική στις επιστήμες. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευθύνες τους, ώστε να έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή το είδος τους, μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αναδιαμορφώνοντας τις δραστηριότητές τους για την προστασία των φυσικών πόρων, τη μείωση των αποβλήτων, και την αντιμετώπιση απειλών από κλιματικές και τις καιρικές συνθήκες. Για τις επιχειρήσεις η βιωσιμότητα σημαίνει τη λειτουργία μιας επιχείρησης μέσω βιώσιμων πρακτικών και την εξασφάλιση περαιτέρω αναπτυξιακών δυνατοτήτων χωρίς να προκαλείται υπερβολική ζημιά στο περιβάλλον. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές μας θα έχουν υγιή μέρη για να ζήσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά μας στα οικοσυστήματα βιοποικιλότητας της γης.

Μάθε περισσότερα για το Μεταπτυχιακό

Το πρόγραμμα είναι δομημένο έτσι ώστε να προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν μια σταθερή γενική εκπαίδευση στην Περιβαλλοντική Διαχείριση ακολουθούμενη από μια πιο εμπεριστατωμένη εκπαίδευση σε μια από τις πιο κάτω ειδικεύσεις της επιλογής τους:

  • Αειφόρος Διαχείριση Αποβλήτων
  • Περιβαλλοντική Διαχείριση: Πολιτική, Οικονομικά και Πράσινη Λογιστική
  • Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην :

  • παροχή στους φοιτητές ολοκληρωμένης κατανόησης των περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία παγκοσμίως.
  • ανάπτυξη κριτικής κατανόησης της σημασίας της αειφόρου ανάπτυξης για τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στη γη.
  • διερεύνηση της εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος και της σχέσης μεταξύ βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης και φυσικών οικοσυστημάτων.
  • επισήμανση της ανάγκης ύπαρξης για περιβαλλοντικών επαγγελματιών που να κατανοούν τις προκλήσεις της βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  • κατανοούν και αναλύουν σε βάθος τις επιπτώσεις της παρουσίας τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στο περιβάλλον.
  • εφαρμόζουν τεχνολογίες απολύμανσης είτε με συμβατικές μεθόδους είτε με νέες τεχνολογίες καθώς και συνδυασμό για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • είναι εξοικειωμένοι και γνώστες του ρόλου της επιστήμης και της κοινωνίας στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων.
  • κατανοούν ότι ένα απόβλητο είναι χρήσιμο με την κατάλληλη επεξεργασία για τη μείωση του φορτίου ρύπων.
  • κατανοούν βασικά θέματα Τοξικολογίας και περιγραφής των μηχανισμών γενικής τοξικότητας για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία μετά την έκθεση στο περιβάλλον.
  • προσδιορίζουν, αναλύουν, συνθέτουν και αξιολογούν τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες υγείας και κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία στις πιο κάτω ειδικεύσεις:

 

Σχετικά με την Πολιτική, Οικονομικά και Πράσινη Λογιστική

 

Με την ολοκλήρωση αυτής της ειδικότητας, οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να:

 

  • έχουν αποκτήσει γνώσεις να κατανοούν και να αποκτήσουν δεξιότητές στην πράσινη και βιώσιμη χρηματοδότηση
  • γνωρίζουν τη Λογιστική βιωσιμότητας της Πράσινης Λογιστικής και των Χρηματοοικονομικών και τη λογοδοσία, ιδίως τι σημαίνει και γιατί είναι σημαντική η Πράσινη Λογιστική και τα Οικονομικά.
  • ενισχύσουν τις γνώσεις και την κατανόησή τους για το φάσμα των πράσινων και βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τραπεζικό, επενδυτικό και ασφαλιστικό τομέα.
  • ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υποστήριξη της μετάβασης σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • κατανοούν τις κύριες αιτίες της παραγωγής περιβαλλοντικού θορύβου και των αρνητικών επιπτώσεών της και, στη συνέχεια, να γνωρίζουν για τους κύριους στόχους της οδηγίας-πλαισίου για τον περιβαλλοντικό θόρυβο και τη σχετική νομοθεσία.
  • εξοικειωθούν με σχετικές διεθνείς συμβάσεις, πρωτόκολλα και συμφωνίες, καθώς και με τα εξελικτικά βήματα συμφωνιών και συμβάσεων.
  • προσεγγίζουν βασικά χαρακτηριστικά της περιβαλλοντικής πολιτικής, έτσι ώστε οι γνώσεις και οι αρχές να μπορούν στη συνέχεια να προωθηθούν σε κοινωνικές ομάδες και θεσμοθετημένους οργανισμούς που εμπλέκονται σε περιβαλλοντικά θέματα.
  • γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της περιβαλλοντικής πολιτικής στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, τον ρόλο της πράσινης οικονομίας και τους περιβαλλοντικούς στόχους.
  • κατανοούν τις αρχές της περιβαλλοντικής πολιτικής, στις οποίες βασίζεται η Περιβαλλοντική Διαχείριση.
  • προσδιορίζουν τα στάδια της ανάλυσης κινδύνου

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 Κατευθύνσεις στην

α. Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων,

β. Περιβαλλοντική Διαχείριση: Πολιτική, Οικονομικά και Πράσινη Λογιστική και

γ. Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία. Παρακάτω παρουσιάζεται χωριστά η δομή της Κατεύθυνσης :

Δομή Προγράμματος Σπουδών

1ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ENV-110

Ρύπανση του Περιβάλλοντος

8

2.

ENV-111

Τεχνολογίες Διαχείρισης Αποβλήτων

7

3.

ENV-112

Περιβάλλον και Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων

7

4.

CNS-112

Μεθοδολογία της Έρευνας

8

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

2ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ENV-124

Περιβαλλοντική Λογιστική και Οικονομικά

10

2.

ENV-125

Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Πολιτική

10

3.

ENV-126

Διαχείριση Κινδύνου

10

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

3ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

ENV-300

Διατριβή Επιπέδου Μάστερ

30

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

Περιγραφή Μαθημάτων

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα σημαντικά προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των υγρών και στερεών αποβλήτων και της τροφικής αλυσίδας. Στόχος του μαθήματος είναι η παροχή ολοκληρωμένου υπόβαθρου γνώσεων στην Ρύπανση του Περιβάλλοντος, με στόχο την κατανόηση των αιτιών υπερθέρμανσης του πλανήτη, της καταστροφής του όζοντος και τον εντοπισμό προβλημάτων που παρουσιάζουν τα μικροπλαστικά και οι μη βιοαποδομήσιμες ενώσεις στο υδάτινο περιβάλλον.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις ισχύουσες διεργασίες επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με στόχο την κατανόηση βασικών μεθόδων επεξεργασίας, διάθεσης, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων (αστικών, βιομηχανικών, γεωργικών, επικίνδυνων και τοξικών). Στόχος του μαθήματος είναι η παροχή ολοκληρωμένου υπόβαθρου γνώσεων στην Διαχείριση Αποβλήτων. Επίσης στοχεύει στον σχεδιασμό και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως η άμεση και χωρίς οχλήσεις απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων από τα σημεία παραγωγής τους που ακολουθείται από επεξεργασία, επαναχρησιμοποίηση ή διάθεση στο περιβάλλον είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση σας με τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα απόβλητα για την παραγωγή ενέργειας. Καλύπτει μια πληθώρα από είδη αποβλήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν με την κατάλληλη επεξεργασία για την παραγωγή ενέργειας ώστε να μειωθεί με αυτό το τρόπο η ρύπανση του περιβάλλοντος. Στόχος του μαθήματος είναι να σας παρέχει ολοκληρωμένο υπόβαθρο γνώσεων στην Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, με στόχο την κατανόηση βασικών τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας από απόβλητα. Επίσης στοχεύει στην ανάλυση της ποιότητας των αποβλήτων και την αξιολόγηση της χρήσης τους ως καύσιμα.

Ο κύριος στόχος της ενότητας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις γνώσεις που απαιτούνται για την κατανόηση του τρόπου μέτρησης, αξιολόγησης και γνωστοποίησης της Πράσινης Λογιστικής και την χρηματοοικονομική. Το θέμα θα τονίσει την αλληλεπίδραση μεταξύ στρατηγικής βιωσιμότητας, οργανωτικής αρχιτεκτονικής και απόδοσης. Η ενότητα επικεντρώνεται στα εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα αναφοράς που προκύπτουν και υποστηρίζουν την εταιρική βιωσιμότητα.

Σκοπός της θεματικής ενότητας, είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις γενικές έννοιες, τις αρχές και τους στόχους του περιβαλλοντικού δικαίου. Να γνωρίσουν τις κύριες αρχές διαχείρισης των αποβλήτων, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και να ενημερωθούν για την κοινοτική στρατηγική ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων και τις νομοθεσίες για τα απόβλητα έως και σήμερα. Να αντιληφθούν τους παράγοντες και τις παραμέτρους που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν κατά καιρούς θεσμοθετηθεί με σκοπό τον έλεγχο των αέριων ρύπων και την ποιοτική βελτίωση της ατμόσφαιρας. Επίσης, θα γνωρίσουν τη νομοθεσία που αφορά το φυσικό περιβάλλον και  τη βιοποικιλότητα, την προστασία και η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και τον περιβαλλοντικό θόρυβο. Παράλληλα, θα γνωρίσουν τις Διεθνείς Συμβάσεις, τα Πρωτόκολλα και τις συμφωνίες καθώς και τα στάδια εξέλιξης τους, τις αρχές, τα μέτρα και τους στόχους της περιβαλλοντικής πολιτικής σε όλους τους τομείς όπως γεωργία, βιομηχανία, θάλασσα κ.ά. καθώς επίσης τις αιτίες των προβλημάτων που παρατηρούνται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σκοπός αρχικά είναι η εισαγωγή στις γενικές έννοιες, αρχές και στόχους του περιβαλλοντικού νομικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα βασιστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της ανάλυσης του περιβαλλοντικού κινδύνου. Στη συνέχεια οι φοιτητές, θα πρέπει να αντιληφθούν τα στάδια ανάλυσης κινδύνου, να αποκτήσουν τις ικανότητες να τεκμηριώνουν τον προβλεπόμενο κίνδυνο και να μπορούν να αξιολογήσουν όλες τις πληροφορίες που θα συλλέξουν,  σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα γνωρίσουν τις γενικές έννοιες της βιωσιμότητας, του περιβαλλοντικού κόστους, και την ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Θα αναπτύξει την ικανότητα των φοιτητών να αναλύουν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους που λαμβάνει ο άνθρωπος, με οικονομικούς όρους, συμπληρώνοντας παράλληλα τις γνώσεις με τις δυνατότητες εκτίμησης των επιπτώσεων μέσω δεικτών, για   περιβαλλοντικές δράσεις. Επίσης, θα διδαχθούν την εκτίμηση Οικολογικού Κινδύνου και θα γνωρίσουν τις κατηγορίες των Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Στο πλαίσιο των  Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα ενημερωθούν για τα  ISO 14001 και το  EMAS, ενώ θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους με την μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να :

  • εξοικειωθούν με την επιστημονική έρευνα και με μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης μιας επιστημονικής έρευνας
  • Αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική γνώση για τη διεξαγωγή ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας

Γνωρίσουν τον τρόπο δόμησης και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας.

Η  Μεταπτυχιακή Διατριβή επιπέδου Μάστερ είναι υποχρεωτική  για όλους τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση Περιβάλλοντος». Ο σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη ερευνητικού προσανατολισμού στους φοιτητές και η εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές των ερευνητικών μεθόδων με την εφαρμογή αυτών στο ερευνητικό πεδίο.  Συνακόλουθα, οι φοιτητές εντοπίζουν ένα θέμα ή ένα πρόβλημα το οποίο αξίζει να διερευνηθεί και να αναπτυχθεί η πρόταση ερευνητική πρόταση. Οι επί μέρους στόχοι του μαθήματος είναι:

  • Η παροχή δυνατότητας στους φοιτητές να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες και τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος με την εφαρμογή τους στην ανάλυση ενός συγκεκριμένου ερευνητικού  προβλήματος ή ζητήματος, μέσω μιας ανεξάρτητης εργασίας.
  • Η πρακτική εφαρμογή του σχεδιασμό ενός ερευνητικού έργου, η εφαρμογή των κατάλληλων ερευνητικών μεθόδων, η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων, και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Η ανάπτυξη της ικανότητας ετοιμασίας και παρουσίασης  σημαντικών πληροφοριών βάση ποσοτικών δεδομένων και η ποιοτική αξιολόγηση  των αποτελεσμάτων καθώς και η αύξηση των γνώσεων  κριτικής αξιολόγησης μεθόδων και μοντέλων λειτουργίας οργανισμών δημοσίου δικαίου.  Τέλος, η εξοικείωση των φοιτητών σε θέματα διασφάλισης γνώσης για ανθρώπινη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας μέσω ερευνητικών έργων, εξεύρεση και ανάλυση δεδομένων, και παρουσίαση αποτελεσμάτων.