LL.B. - Νομικής

Τετραετές πρόγραμμα που οδηγεί στο πτυχίο Νομικής. Οι σπουδές στο Τμήμα Νομικής στοχεύουν να εφοδιάσουν τους φοιτητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες με τις αναγκαίες γνώσεις των διαφόρων κλάδων του Δικαίου, να τους εξοικειώσουν με τη Νομική σκέψη και να τους καταστήσουν ικανούς να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν με επιτυχία τις νομικές διατάξεις.

Μάθε περισσότερα για το Πτυχίο

Στην εποχή που ζούμε, τα διάφορα νομικά προβλήματα και η εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη άμεση αντιμετώπισή τους, κατέστησαν τη νομική επιστήμη αναγκαιότητα η οποία όλο και περισσότερο  καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στην καθημερινότητα μας. Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, ανεξάρτητα από την όποια μορφή  έχουν και τα συναφή προβλήματα που παρουσιάζονται, απαιτούν ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους αλλά συγχρόνως και την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος της κοινωνίας.

Η κατοχή ενός πτυχίου Νομικής μπορεί να ανοίξει την πόρτα για πολλές και μοναδικές ευκαιρίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, το Πανεπιστήμιο Philips προσφέρει το Πτυχίο Νομικής (Bachelor of Laws, LL.B) το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) και το οποίο πιστοποιεί, πληροί και διασφαλίζει την ποιότητα υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης η οποία παρέχεται από το Πανεπιστήμιο.

Το τετραετές πρόγραμμα σπουδών το οποίο προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα αποσκοπεί στο να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις αναγκαίες γνώσεις των διαφόρων κλάδων του Δικαίου αλλά και να τους εξοικειώσει με την Νομική σκέψη ούτως, ώστε να τους καταστήσει ικανούς να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν με επιτυχία τις νομικές διατάξεις. Στο επίκεντρο του Πανεπιστημίου Philips είναι πάντα ο φοιτητής, για αυτό και υιοθετεί φοιτητό-κεντρική προσέγγιση ακολουθώντας μεθόδους διδασκαλίας που δεν αποσκοπούν απλά στην απόκτηση γνώσης αλλά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, πρακτικής εφαρμογής των γνώσεων και δημιουργίας γνώσης. 

Γι’ αυτό και Τμήμα Νομικών Σπουδών του  Πανεπιστημίου Philips  αποσκοπεί να δημιουργήσει νομικό κέντρο αριστείας έτσι, ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, για την άσκηση του επαγγέλματός τους και παράλληλα να εμποτιστούν με υψηλό αίσθημα ηθικής ευθύνης έναντι των ατόμων και  της κοινωνίας, γενικότερα. Το όλο εκπαιδευτικό πλέγμα είναι δομημένο  γύρω από τις καθιερωμένες κεντρικές  πανανθρώπινες αξίες. Επικεντρωμένο στον φοιτητή, είναι ισορροπημένο στους βασικούς άξονες της διδασκαλίας και της έρευνας.

Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων προσαρμοσμένες στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και κοινωνίας. Συνεπώς, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις βάσεις για να εξοικειωθούν οι νομικοί επιστήμονες με τις νομικές προκλήσεις  της κοινωνίας και να καταστούν γνώστες της λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου και της συναφούς νομοθεσίας καθώς και την επίδρασή τους στο δίκαιο της χώρας που θα ασκούν το λειτούργημά τους.

Παράλληλα, το εν λόγω Πρόγραμμα Νομικής δίδει την ευκαιρία  για την απόκτηση βαθιάς γνώσης σε σχέση με την ερμηνεία, και την εφαρμογή των κανόνων δικαίου αλλά και την πολυεπίπεδη σημασία και επίδραση των εν λόγω κανόνων στη ζωή των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Philips προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο παρέχει στους αποφοίτους του:

  • Την δυνατότητα να κάνουν τη νομική-θεσμική διαφορά. Οι νομικές σπουδές θα βοηθήσουν τους φοιτητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με θέματα τα οποία τους ενδιαφέρουν (όπως θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας, διακρίσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων κ.τ.λ.).
  • Δεξιότητες ζωτικής σημασίας. Το πτυχίο Νομικής προσφέρει στους φοιτητές του τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια σειρά δεξιοτήτων οι οποίες είναι απαραίτητες για την επαγγελματική ενασχόληση τόσο σε νομικής φύσεως δραστηριότητες όπως την ικανότητα ερμηνείας σύνθετων πληροφοριών, ερευνητικών δεξιοτήτων, δημιουργία επιχειρημάτων και διαπραγμάτευση, όσο και μη ακραιφνώς νομικών θεμάτων- προβλημάτων.
  • Μεταβιβάσιμες δεξιότητες ζωής. Το πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Philips παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα απαραίτητα θεμέλια και προσόντα, ώστε να εργαστούν σε διάφορους τομείς του Νομικού επαγγέλματος. Παρόλα αυτά στα πλαίσια του πτυχίου οι φοιτητές εφοδιάζονται και με πολλές μεταβιβάσιμες δεξιότητες που τους καθιστούν ελκυστικούς για πολλούς εργοδότες διαφόρων περιοχών εργασίας.

 

Συνακόλουθα, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να λειτουργήσουν δικά τους νομικά γραφεία ή και  εργοδοτηθούν σε νομικά επαγγέλματα  ή και να στελεχώσουν δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις παντός δραστηριότητος. Πέραν τούτου, το πτυχίο Νομικής στην Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες αποτελεί προσόν και συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια υπηρεσίας-καθηκοντολόγιο  πολλών οργανικών θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τέλος, επισημαίνεται επίσης ότι οι φοιτητές  του Πανεπιστημίου Philips αποκτούν εξαιρετικές εμπειρίες μέσω  της δημιουργίας υγιούς, ασφαλούς και ενθαρρυντικού μαθησιακού περιβάλλοντος καθώς και μέσω της ανάπτυξης, σε συνεργασία με ακαδημαϊκό προσωπικό, μαθησιακού περιβάλλοντος που βελτιώνει την επίδοση τους.

Τα διάφορα νομικά προβλήματα και η επιβαλλόμενη άμεση αντιμετώπισή τους, κατέστησαν τη νομική επιστήμη αναγκαιότητα, η οποία όλο και περισσότερο καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στην καθημερινότητά μας. Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, ανεξάρτητα από την όποια μορφή και αν έχουν στην εποχή μας, απαιτεί όπως τα προβλήματα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας. Γι’ αυτό και το Τμήμα Νομικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Philips αποσκοπεί να δημιουργήσει νομικό κέντρο αριστείας, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματός τους και παράλληλα να εμποτιστούν με υψηλό αίσθημα ηθικής ευθύνης έναντι των ατόμων και της κοινωνίας, γενικότερα.

Ο σκοπός του Προγράμματος Σπουδών είναι η παροχή στους φοιτητές της υποστήριξης ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη γνώση για τη λειτουργία των νομικών συστημάτων Κύπρου και Ελλάδος και κατά συνέπεια του αγγλοσαξονικού συστήματος καθώς και το νομικό σύστημα που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, το Πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή σπουδών υψηλής ποιότητας με αποδέκτες όσους φιλοδοξούν να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη. Ειδικότερα, ανάμεσα στους στόχους του Προγράμματος συγκαταλέγονται η παροχή προς τους φοιτητές:

  • Όσο το δυνατόν ανθρώπινη προσέγγιση της νομικής επιστήμης, ώστε να αναπτύξουν αναλυτικές, κριτικές και πνευματικές ικανότητες για πλήρη αντίληψη, κατανόηση και αξιολόγηση όποιων νομικών προβλημάτων παρουσιάζονται,
  • τις βάσεις για να καταστούν οι σύγχρονοι νομικοί επιστήμονες εξοικειωμένοι με τις νομικές προκλήσεις της κοινωνίας και γνώστες της λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συναφούς νομοθεσίας καθώς και την επίδρασή τους στο ημεδαπό δίκαιο,
  • την απαραίτητη εξοικείωση, αντίληψη, λειτουργία και πρακτική εφαρμογή είτε του κυπριακού είτε του ελληνικού νομικού συστήματος,
  • την απόκτηση βαθιάς γνώσης σε σχέση με την ερμηνεία, και την εφαρμογή των κανόνων δικαίου αλλά και την πολυεπίπεδη σημασία και επίδραση των εν λόγω κανόνων στη ζωή των ανθρώπων.

Γενικά το Πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, εφοδιάζει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις περί φιλοσοφίας και ιστορίας του δικαίου, συστημικές γνώσεις ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου, της ποινικής επιστήμης και του διεθνούς δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αναμένεται να :

  • Αναπτύξουν κριτική εκτίμηση για τις αξίες του νόμου και τη σχέση μεταξύ της νομοθεσίας και της ευρύτερης επίδρασή της, και να κατανοούν, διεισδυτικά, συγκεκριμένα και επιλεγμένα νομικά θέματα.
  • καταστούν πιο ευαίσθητοι τόσο στις νομικές τεχνικές όσο και στις πολυπλοκότητες της νομοθεσίας.
  • εμβαθύνουν στην αλληλοεπίδραση μεταξύ των διαφόρων τομέων του δικαίου και ουσιωδώς να κατανοούν τη δικανική αναλυτική διαδικασία.
  • καταστούν έτοιμοι να χρησιμοποιούν τις αναλυτικές και ερευνητικές τους ικανότητες και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
  • αναπτύξουν νομική κριτική ικανότητα και να εμπεδώσουν τις λειτουργίες του δικαίου καθώς και προσωπικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, και
  • εξοικειωθούν σε πρακτικό επίπεδο, με τους θεσμούς και τις μεθόδους της νομικής επιστήμης.

Δομή Προγράμματος Σπουδών

1ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 110

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Δικαίου

5

2.

LAW 111

Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο

5

3.

LAW 112

Συνταγματικό Δίκαιο Ι

5

4.

LAW 113

Ιστορία του Δικαίου

5

5.

LAW 114

Μεθοδολογία του Δικαίου

5

6.

LAW 115

Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

35

2ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 121

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι                                                                                                      

5

2.

LAW 122

Διοικητικό Δίκαιο (Γενικό Μέρος)

5

3.

LAW 123

Εμπορικό Δίκαιο Ι (Γενικό Μέρος

5

4.

LAW 124

Οικογενειακό Δίκαιο

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

25

3ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 230

Ενοχικό Δίκαιο (Γενικό Μέρος)

5

2.

LAW 231

Εμπράγματο Δίκαιο

5

3.

LAW 232

Ποινικό Δίκαιο Ι (Γενικό Μέρος)

5

4.

LAW 233

Εμπορικό Δίκαιο ΙΙ (Δίκαιο Ανταγωνισμού)

5

5.

LAW 234

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΙΙ

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

4ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 240

Ενοχικό Δίκαιο (Ειδικό Μέρος)                                                                                                           

5

2.

LAW 241

Ποινικό Δίκαιο ΙΙ (Καταλογισμός – Ποινές)

5

3.

LAW 242

Εμπορικό Δίκαιο ΙΙΙ/1 (Προσωπικές Εταιρίες)

5

4.

LAW 243

Συνταγματικό Δίκαιο ΙΙ (Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα)

5

5.

LAW 244

Εργατικό Δίκαιο Ι (Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο)

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

5ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 350

Αστικό Δικονομικό Δίκαιο Ι

5

2.

LAW 351

Κληρονομικό Δίκαιο

5

3.

LAW 352

Ποινικό Δίκαιο ΙΙΙ (Ειδικό Μέρος)

5

4.

LAW 353

Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο Ι

5

5.

LAW 354

Εμπορικό Δίκαιο ΙΙΙ/2 (Κεφαλαιουχικές Εταιρίες)

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

6ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 360

Αστικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙ                                                                                                                 

5

2.

LAW 361

Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙ

5

3.

LAW 362

Διοικητική Δικονομία

5

4.

LAW 363

Εμπορικό Δίκαιο IV (Αξιόγραφα)

5

5.

LAW 364

Εργατικό Δίκαιο ΙΙ (Ατομικό Εργατικό Δίκαιο)

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

7ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 470

Αστικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙΙ

5

2.

LAW 471

Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙΙ

5

3.

LAW 472

Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο

5

4.

LAW 473

Εμπορικό Δίκαιο V (Πτωχευτικό Δίκαιο)

5

5.

LAW 474

Φορολογικό Δίκαιο

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

8ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 480

Αστικό Δικονομικό Δίκαιο IV                                                                                                               

5

2.

LAW 481

Ασκήσεις Αστικού και Αστικού Δικονομικού Δικαίου

5

3.

LAW 482

Πρακτική Εφαρμογή Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου

5

4.

LAW 483

Ασκήσεις Δικαίου των Επιχειρήσεων

5

5.

LAW 484

Ασκήσεις Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικής Δικονομίας

5

Επιλεγόμενα Μαθήματα

 

1.

Ελεύθερη Επιλογή από την Λίστα Επιλεγόμενων μαθημάτων

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

     

                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Κατάλογος Επιλεγόμενων Μαθημάτων

Επιλεγόμενα Μαθήματα

ECTS

1.

LAW 501

Αρχαία Ελληνικά Δίκαια

5

2.

LAW 502

Ρωμαϊκό Δίκαιο

5

3.

LAW 503

Φιλοσοφία του Δικαίου

5

4.

LAW 504

Κοινωνιολογία του Δικαίου

5

5.

LAW 505

Δίκαιο Ενέργειας

5

6.

LAW 506

Ιδιωτικό Δίκαιο Τουρισμού

5

7.

LAW 507

Δίκαιο Περιβάλλοντος

5

8.

LAW 508

Διεθνής Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

5

9.

LAW 509

Δίκαιο Μετανάστευσης και Ασύλου

5

10.

LAW 510

Το Κυπριακό Νομικό Σύστημα

5

11.

LAW 511

Δίκαιο Πληροφορικής και Διαδικτύου

5

12.

LAW 512

Δίκαιο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

5

13.

LAW 513

Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή

5

14.

LAW 514

Δίκαιο Ανηλίκων

5

15.

LAW 515

Η Εκπ. Κρατουμένων – Σχολ. Δεύτ. Ευκαιρίας-Εναλλακτική Πρόταση «Σωφρονισμού»

5

16.

LAW 516

Ιατρικό Δίκαιο

5

17.

LAW 517

Οι Δικηγόροι ως Παράγοντες Απονομής Δικαιοσύνης – Οι περί Δικηγόρων Νόμοι

5

18.

LAW 601

Ποινικό Δίκαιο και Ποινική δικονομία

5

19.

LAW 602

Συνταγματικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα

5

20.

LAW 603

Διοικητικό Δίκαιο και Διοικητική Δικονομία

5

21.

LAW 604

Δίκαιο της Αποδείξεως

5

22.

LAW 605

Αστικά Αδικήματα και Πολιτική Δικονομία

5

23.

LAW 606

Εταιρικό Δίκαιο

5

24.

LAW 607

Δίκαιο των Συμβάσεων

5

25.

LAW 608

Δικηγορία, Δεοντολογία και Πρακτική

5

26.

HIS 180

Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία

5

27.

PSY 115

Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία

5

Περιγραφή Μαθημάτων

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε θεμελιώδους σημασίας ζητήματα της επιστήμης του δικαίου. Το εν λόγω μάθημα αποτελεί απαραίτητο θεμέλιο για την απόκτηση αποτελεσματικής αντίληψης σχετικά με την ίδια την λειτουργία του δικαιϊκού συστήματος και την βαθύτερη κατανόηση των αρχών του κράτους δικαίου και της σημασίας τους για την ισορροπία της έννομης τάξης.

Το μάθημα «Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο» αποσκοπεί να εισάγει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες και τη λειτουργία του διεθνούς δικαίου, ως του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της διεθνούς κοινωνίας. Ως υποχρεωτικό μάθημα προσεγγίζει τα κυριότερα θεσμικά ζητήματα του διεθνούς δικαίου και το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και αποτελεί ένα από τα πλέον εξελισσόμενα πεδία διαμόρφωσης των σχέσεων μεταξύ των κρατών (ΑΟΖ).

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές    έννοιες, αρχές και θεσμούς του συνταγματικού δικαίου και η κατανόηση της σημασίας τους τόσο για το δημόσιο δίκαιο όσο και για την έννομη τάξη εν γένει.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές έννοιες, θεματικές και επιστημολογικές εξελίξεις της Ιστορίας του Δικαίου και η κατανόηση της εξέλιξης των θεσμών και πηγών καθώς και η επιβίωσή τους σε μεταγενέστερες εποχές, ακόμη και στη σημερινή εποχή. 

Σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τη μεθοδολογία του δικαίου ώστε να μπορούν να ερμηνεύουν αυτοτελώς ένα νόμο με ασαφές περιεχόμενο και να αντιλαμβάνονται ορθά το αληθές νόημά του

Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τον φοιτητή στο ιδιωτικό και ειδικότερα στο αστικό δίκαιο. Μετά τη μελέτη θεμελιωδών εννοιών του αστικού δικαίου, όπως τα υποκείμενα του δικαίου, η έννομη σχέση, το δικαίωμα και οι διακρίσεις του – όπου έμφαση δίδεται ιδίως στο δικαίωμα επί της προσωπικότητας και στην απαγόρευση καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος – η προσοχή στρέφεται στην κατάρτιση της δικαιοπραξίας, την ερμηνεία της, τα ζητήματα τύπου, τα όρια της συμβατικής ελευθερίας, όπως τίθενται από το θετό δίκαιο και τα χρηστά ήθη, τη νομική μεταχείριση της πλάνης, της απάτης και της απειλής καθώς και τον θεσμό της αντιπροσώπευσης. Πρόκειται για το πρώτο σκέλος της διδασκαλίας του ελληνικού δικαίου των συμβάσεων, η οποία ολοκληρώνεται με τα μαθήματα του γενικού και ειδικού ενοχικού δικαίου σε επόμενα εξάμηνα.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την ιστορία, την έννοια, τη φύση και τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργάνων της και του δικαίου της.

Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων για το γενικό διοικητικό δίκαιο, και ειδικότερα για τις αρχές που διέπουν την δράση της Δημόσιας Διοίκησης και τις σχέσεις της με τους πολίτες. Η διδασκαλία του μαθήματος συμβάλει στην εμπέδωση  όλων των κανόνων σχετικά με τη έκδοση και ανάκληση των διοικητικών πράξεων από τα όργανα που αρμοδίως  ασκούν την σχετική εξουσία άλλα και γενικότερα στον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του δημοσίου δικαίου στη διοικητική διαδικασία.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες, το αντικείμενο και την ύλη του γενικού μέρους του εμπορικού δικαίου.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια της οικογένειας, του γάμου, των εναλλακτικών μορφών συμβίωσης, της συγγένειας και των εννόμων συνεπειών της.

Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια και τη φύση των ενοχικών σχέσεων καθώς και με ζητήματα της καθημερινότητας και με προβληματισμούς που απορρέουν από τη σχέση δανειστή και οφειλέτη.

Στόχος του μαθήματος είναι να παράσχει στον φοιτητή τα αναγκαία εφόδια για την κατανόηση και επιτυχή αντιμετώπιση ζητημάτων εμπράγματου δικαίου με έμφαση στο δίκαιο των ακινήτων. Μετά από μια εισαγωγή, που εστιάζει στο δίπολο ενοχικό-εμπράγματο δικαίωμα, οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις θεμελιώδεις αρχές και τις βασικές έννοιες του εμπράγματου δικαίου, αρχικά εστιάζοντας στα κινητά και ακολούθως στα ακίνητα. Στο τέλος, μελετώνται ζητήματα της εμπράγματης ασφάλειας.

Στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώση των θεμελιωδών αρχών του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα και του δογματικού συστήματος δόμησης της εννοίας του εγκλήματος καθώς και της τεχνικής έννοιας εγκλήματος και της αντικειμενικής υπόστασης.

Η θέσπιση κανόνων διασφάλισης υγιούς και  ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά μεταξύ των επιχειρήσεων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες σε μια ανοικτή οικονομία της αγοράς. Η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού συνιστά μέσο εξασφάλισης μειωμένων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας. Το Δίκαιο του Ανταγωνισμού στοχεύει ακριβώς στην προώθηση του αποτελεσματικού και ανόθευτου ανταγωνισμού στην αγορά. Σκοπός του μαθήματος του Δικαίου του Ανταγωνισμού είναι να παράσχει  μία θεωρητική αφενός αλλά και πρακτική νομική θεώρηση των πιο πάνω βασικών επιδιώξεων.

Οι φοιτητές θα εμβαθύνουν σε έννοιες αλλά και σε ειδικότερα θέματα του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού. Θα γίνει κατανοητή η σημασία του δικαίου του ανταγωνισμού για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα δοθεί έμφαση στις νομικές δεσμεύσεις που συνεπάγονται οι διατάξεις του ανταγωνισμού και τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων που τις επιβάλλουν με ιδιαίτερη αναφορά στη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του μαθήματος είναι η εμβάθυνση των φοιτητών στα ζητήματα του ευρωπαϊκού δικαίου.

Στόχος του μαθήματος είναι η ανάλυση των σημαντικών ενοχικών σχέσεων που ρυθμίζονται στο ειδικό μέρος του ενοχικού δικαίου.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια του προσωπικού αδίκου, του δόλου και της αμέλειας και του καταλογισμού της πράξης στην προσωπικότητα καθώς και με το σύστημα ποινών και μέτρων ασφαλείας.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με το δίκαιο των προσωπικών εταιριών.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τη γενική θεωρία των συνταγματικών δικαιωμάτων και την ερμηνεία των επί μέρους δικαιωμάτων, καθώς και η κατανόηση της σημασίας τους για τη συνολική λειτουργία της έννομης τάξης.

Σκοπός του μαθήματος του εργατικού δικαίου Ι, είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα και τους θεμελιώδεις θεσμούς του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Σκοπός του μαθήματος αποτελεί η εξοικείωση των φοιτητών με την ύλη του γενικού μέρους του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Εξετάζονται μέσω αμφίδρομης διδασκαλίας οι βασικοί θεσμοί της πολιτικής δίκης ήτοι διάδικοι, δικαστήριο, διαδικαστικές πράξεις, προϋποθέσεις του παραδεκτού και του κύρους των, τύπος και χρόνος διενέργειας των, μορφές συμμετοχής στη δίκη και γενικές δικονομικές αρχές. Το μάθημα προσβλέπει να διαμορφώσει τη βασική γνωσιακή υποδομή στο φοιτητή για την υπεισέλευση του στα ειδικότερα θέματα του αστικού δικονομικού δικαίου αλλά και να του παράσχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τα κύρια χαρακτηριστικά της δομής της πολιτικής δίκης.

Να γίνει συστηματική ανάλυση των θεσμών του κληρονομικού δικαίου κατά τρόπον απλό, κατανοητό και μεθοδικό. Να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις του κληρονομικού δικαίου και τις τροποποιήσεις των διατάξεων του κληρονομικού δικαίου. Να προσφέρει στους φοιτητές την ικανότητα να εφαρμόζουν σωστά κατά την επίλυση του πρακτικού θέματος τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τις διαλέξεις. Να εξοικειώσει τους φοιτητές με τη νομολογία και να τους βοηθήσει να αντιληφθούν τη σημασία που έχουν οι διατάξεις του κληρονομικού δικαίου στην πράξη.

Σκοπός του μαθήματος είναι, πέραν της γνωριμίας του φοιτητή με τα κατ’ ιδίαν εγκλήματα, να μπορέσει να εφαρμόσει τις γνώσεις του από το Γενικό Μέρος του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου, τις οποίες απέκτησε τα δύο προηγούμενα εξάμηνα, πάνω στη θεματική των εγκλημάτων κατά της ζωής και της υγείας. Πλην της θεωρητικής διδασκαλίας, επιχειρείται μία γνωριμία του φοιτητή με τις σημαντικότερες αποφάσεις της νομολογίας, τόσο του Αρείου Πάγου, όσο και των δικαστηρίων της ουσίας μέσα από τις παραδόσεις του μαθήματος.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριων σε βασικές έννοιες, θεματικές και αρχές του ποινικού δικονομικού δικαίου και η εξοικείωση με τα διάφορα ποινικοδικονομικά συστήματα

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με το δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιριών.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές    έννοιες, θεματικές και επιστημολογικές εξελίξεις του αστικού δικονομικού δικαίου. Αυτό έχει ως απώτερο στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές/τριες να αντιληφθούν τη σημασία του εν λόγω επιστημονικού πεδίου ως εφαρμοσμένου ουσιαστικού δικαίου στη δικαστηριακή πρακτική.

Σκοπός του μαθήματος είναι η ειδικότερη ανάλυση της ποινικής προδικασίας.

Το μάθημα έχει ως σκοπό την παροχή γνώσης του γενικότερου δικονομικού συστήματος παροχής έννομης προστασίας στις εν γένει διαφορές δημοσίου δικαίου. Αναλύονται οι διοικητικές διαφορές και η παροχή έννομης προστασίας (προσωρινή και οριστική ) σε κάθε είδος από αυτές ειδικότερα. Επίσης αναλύεται η δομή και η διάρθρωση όλων των εν γένει δικαστηρίων που δικάζουν διαφορές δημοσίου δικαίου. Η ανάλυση των δικονομικών κανόνων  γίνεται με την παράλληλα αναφορά στη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με το δίκαιο των αξιογράφων

Σκοπός του μαθήματος του εργατικού δικαίου ΙΙ, είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα και τις βασικές έννοιες του ατομικού εργατικού δικαίου.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη φιλοσοφία που διέπει τα ένδικα μέσα και τις αντίστοιχες δίκες, κάτι που ενισχύεται με την ταυτόχρονη συγκριτική αναφορά στην διδαχθείσα ήδη πρωτοβάθμια δίκη.

Σκοπός του μαθήματος είναι η ειδικότερη ανάλυση της διαδικασίας στο ακροατήριο, καθώς και των ενδίκων μέσων.

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών στις έννοιες και τις αρχές του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, η εξοικείωσή τους με τους κανόνες σύνδεσης και την επίλυση των ενδοσυστημικών συγκρούσεων και η κατανόηση των σχετικών Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με το πτωχευτικό δίκαιο.

Το μάθημα στοχεύει  στο να αποκτήσουν οι διδασκόμενοι εμπεριστατωμένη γνώση του ελληνικού φορολογικού δικαίου, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και πράξης έτσι ώστε να προετοιμαστούν  για να γίνουν νομικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι διδασκόμενοι θα ασχοληθούν τόσο με πρακτικά ζητήματα  (λ.χ. φορολογικές δηλώσεις) όσο και με ζητήματα φορολογικών ελέγχων και τον τρόπο νομικής αντιμετώπισης τους. Βασικό εργαλείο της διδασκαλίας  θα είναι η χρήση και η και μελέτη της νομολογίας καθώς και της διοικητικής πρακτικής (εγκύκλιες οδηγίες των αρχών).

Σκοπός του μαθήματος είναι η διδασκαλία των ειδικών διαδικασιών, των ασφαλιστικών μέτρων και της εκούσιας δικαιοδοσίας, καθώς και του ειδικού μέρους της αναγκαστικής εκτελέσεως. Ερευνώνται ειδικότερα τα επιμέρους ζητήματα της ειδικής διαδικασίας των περιουσιακών διαφορών (οικογενειακές, μισθωτικές, εργατικές, διαταγή πληρωμής κ.λ.π.). Διδάσκεται τόσο το γενικό μέρος της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων όσον και τα επιμέρους επώνυμα ασφαλιστικά μέτρα. Διδάσκεται επίσης η εκούσια δικαιοδοσία, ιδίως κατ’ αντιπαραβολή προς τις ρυθμίσεις της αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας και εξετάζονται οι κατ’ εξοχήν γνήσιες υποθέσεις της εκουσίας δικαιοδοσίας. Διακρίνονται δε οι σχετικές υποθέσεις σε γνήσιες και μη γνήσιες υποθέσεις της εκουσίας δικαιοδοσίας. Τέλος, διδάσκεται το αντικείμενο του ειδικού μέρους της αναγκαστικής εκτελέσεως, όπου ερευνώνται οι ρυθμίσεις που διέπουν την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό κινητών και ακινήτων.

Σκοπός του μαθήματος είναι η επαναληπτική διδασκαλία των ζητημάτων, που διδάχθηκαν στα προηγούμενα εξάμηνα τόσο στο ουσιαστικό όσο και στο δικονομικό δίκαιο και δίδεται έμφαση στην διάκριση των κρίσιμων πραγματικών περιστατικών από τις νομικές έννοιες και διατάξεις, στην επιλογή των εκάστοτε εφαρμοστέων κανόνων δικαίου, στη συγκρότηση της μείζονος πρότασης του δικανικού συλλογισμού καθώς και στην υπαγωγική διαδικασία σε συνδυασμό με την ερμηνευτική διαδικασία του νόμου, ώστε η εύρεση της λύσης να συνάδει με την ορθή μεθοδολογία. Επιλέγονται πρακτικά θέματα από το σύνολο των κλάδων του αστικού και του αστικού δικονομικού δικαίου. η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές έννοιες, θεματικές και επιστημολογικές εξελίξεις του αστικού δικονομικού δικαίου. Με το τρόπο αυτόν οι φοιτητές συνειδητοποιούν τη συνάφεια των δύο κλάδων κατά την εφαρμογή του δικαίου. Στόχος του μαθήματος είναι μέσω της συνθετικής αξιοποίησης της νομικής γνώσης να ευαισθητοποιήσει τον φοιτητή όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του ιδιωτικού δικαίου. Η διδασκαλία στηρίζεται κυρίως στην επεξεργασία δικαστικών αποφάσεων και στην ενεργό συμμετοχή του φοιτητή. Η ύλη ανανεώνεται κάθε έτος καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα του δικαίου της αστικής ευθύνης με έμφαση στις αδικοπραξίες και την παραγραφή, θέματα εκκρεμοδικίας και δεδικασμένου καθώς και αναγκαστικής εκτέλεσης.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την πρακτική εφαρμογή του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης κατά την επίλυση θεμάτων ποινικού δικαίου από ουσιαστική και δικονομική πλευρά με ταυτόχρονη επανάληψη-εμπέδωση της διδαχθείσας ύλης του Γενικού και Ειδικού μέρους του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας. Περαιτέρω εμβάθυνση σε γνωστά προβλήματα Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας και η κατανόηση και εμπέδωση της δυναμικής της ποινικής δίκης.

Στόχος του μαθήματος είναι η εμβάθυνση των φοιτητών στους κλάδους του εμπορικού δικαίου και στη σύνδεσή τους με άλλους κλάδους του δικαίου καθώς και η επαναληπτική διδασκαλία των ζητημάτων, που διδάχθηκαν στα προηγούμενα εξάμηνα οι φοιτητές. Επιλέγονται πρακτικά θέματα από το σύνολο των κλάδων του εμπορικού δικαίου. Στόχος του μαθήματος είναι μέσω της συνθετικής αξιοποίησης της νομικής γνώσης να ευαισθητοποιήσει τον φοιτητή όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του εμπορικού δικαίου.

Το πρώτο τμήμα του μαθήματος (Ασκήσεις Δημοσίου Δικαίου) έχει ως σκοπό με βάση τις γνώσεις που απέκτησε ο φοιτητής διδασκόμενος τα μαθήματα του δημοσίου δικαίου, να τον  εισάγει στην πρακτική εφαρμογή των κανόνων του δημοσίου δικαίου. Μέσα από την σύνθετη παρουσίαση  της εφαρμογής τους  στην πράξη  τον βοήθα στο να κατανοήσει την  συνοχή του δημοσίου δικαίου ως ενιαίου γνωστικού κλάδου της νομικής επιστήμης.  Η προσέγγιση των ζητημάτων του δημοσίου δικαίου στην πράξη γίνεται με την ανάδειξη τους μέσα από την ταυτόχρονη επισκόπησης της θεωρίας και νομολογίας. Έτσι γνωρίζει ο φοιτητής τα κρίσιμα νομικά θέματα μέσα από  πραγματικές περιπτώσεις με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η ζητούμενη βαθύτερη γνώση του δημοσίου δικαίου.

Το δεύτερο τμήμα του μαθήματος (Ασκήσεις Διοικητικής Δικονομίας) έχει ως σκοπό την παροχή γνώσης του γενικότερου δικονομικού συστήματος παροχής έννομης προστασίας στις εν γένει διαφορές δημοσίου δικαίου. Αναλύονται οι διοικητικές διαφορές και η παροχή έννομης προστασίας (προσωρινή και οριστική ) σε κάθε είδος από αυτές ειδικότερα. Επίσης αναλύεται η δομή και η διάρθρωση όλων των εν γένει δικαστηρίων που δικάζουν διαφορές δημοσίου δικαίου. Η ανάλυση των δικονομικών κανόνων  γίνεται με την παράλληλα αναφορά στη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές έννοιες, θεματικές και επιστημολογικές εξελίξεις της Ιστορίας του Αρχαιοελληνικού Δικαίου και η κατανόηση της εξέλιξης των θεσμών και πηγών καθώς και η επιβίωσή τους στη μεταγενέστερη εποχή. 

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές έννοιες, θεματικές και επιστημολογικές εξελίξεις της Ιστορίας του Ρωμαϊκού Δικαίου και η κατανόηση της εξέλιξης των θεσμών και πηγών καθώς και η επιβίωσή τους μέχρι σήμερα

Στόχος του μαθήματος είναι η εμβάθυνση των φοιτητών στη φιλοσοφία του δικαίου

Στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις βασικές έννοιες και ερευνητικές μεθόδους που προέρχονται από την κοινωνιολογία για να εξετάσει πώς το δίκαιο διαμορφώνεται μέσα από κοινωνικές σχέσεις και αντίστροφα.

Να γίνει συστηματική ανάλυση των τεχνικών και οικονομικών θεμελίων που αποτελούν το Δίκαιο της Ενέργειας. Να παρουσιαστεί το Δίκαιο της Ενέργειας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως νομικό υβρίδιο ανάμεσα στο Δημόσιο Δίκαιο, στο Ιδιωτικό Δίκαιο, στο Δίκαιο Ανταγωνισμού και στο Ρυθμιστικό δίκαιο. Να αποκτήσουν οι φοιτητές εικόνα όλων των συμβάσεων παροχής ενέργειας τόσο για τις σχέσεις B2B (μεταξύ επιχειρήσεων) αλλά και Β2C (επιχειρήσεων -πελατών), τόσο αυτές του ιδιωτικού δικαίου όσο και του δημοσίου δικαίου και κατανοήσουν τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους σχέσης. Να αναδειχθούν τα δραστηριοποιούμενα στην αγορά ενέργειας πρόσωπα, ο λειτουργικός ρόλος τους, καθώς και οι μεταξύ τους δημιουργούμενες συμβατικές σχέσεις, ιδίως μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον Ν. 4512/2018. Να παρουσιαστούν οι διαδικασίες που συνδέονται με την τιμολόγηση και την πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές    έννοιες, θεματικές και εξελίξεις του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον τουρισμό και τις συναλλακτικές μορφές του.  Αυτό έχει ως απώτερο στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές/τριες να αντιληφθούν το αντικείμενο και τη σημασία του τουριστικού φαινομένου, το είδος, τις προοπτικές, τις μορφές, τα εμπλεκόμενα μέρη και τα δικαιώματα-υποχρεώσεις μεταξύ των συναλλασσόμενων.

Το μάθημα έχει ως σκοπό ο διδασκόμενος να αποκτήσει συστηματικές  γνώσεις για το έννομο αγαθό του περιβάλλοντος και την επείγουσα ανάγκη επαρκούς προστασίας του. Το περιβάλλον συσχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη και εξετάζεται στις διάφορες εκδοχές του (πολιτιστικό, ενεργειακό, υδάτινο). Παρουσιάζεται όλο το πλαίσιο έννομη προστασίας του τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές-ενωσιακό επίπεδο καθώς και οι μορφές ευθύνης (αστική -ποινική) που προκαλείται από την προσβολή του.

Η σημασία που δίνει η διεθνής κοινότητα, τόσο σε οικουμενικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστά αναγκαία τη μελέτη τους, ιδιαίτερα σε ένα πεδίο – τη νομική επιστήμη- όπου η επίδραση του διεθνούς πλαισίου προστασίας (ΕΣΔΑ) αλλά και η επιρροή της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι καταλυτική.

Η μεταναστευτική / προσφυγική κρίση του 2015-16 έφερε στο προσκήνιο ζητήματα οριοθέτησης και προστασίας των ομάδων ανθρώπων που εισέρευσαν στα εδάφη της ΕΕ. Στόχος του μαθήματος είναι η οριοθέτηση των παραπάνω ομάδων και το πλαίσιο προστασίας τους.

Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τον τρόπο λειτουργίας του κυπριακού νομικού συστήματος , με την ιεράρχηση των δικαστηρίων  και με τη διάκριση των τριών εξουσιών.  Παράλληλα, οι φοιτητές εξοικειώνονται με την υπεροχή του δικαίου της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης

Στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές / τριες της σημασίας των νέων τεχνολογιών αφ’ ενός ως προς τη γνώση του ισχύοντος δικαίου και αφ’ ετέρου ως προς τα καθημερινά νομικά προβλήματα σε σχέση με όλους τους κλάδους του δικαίου.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με το δίκαιο της πνευματικής και της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και την οικονομική σημασία αυτού.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή.

Στόχος του μαθήματος «Δίκαιο Ανηλίκων» είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την αντιμετώπιση του ανήλικου δράστη εγκλημάτων, τις ειδικές ποινικοδικονομικές προβλέψεις για τον ανήλικο κατηγορούμενο και την έκτιση των ποινών και μέτρων που επιβάλλονται, σε συνδυασμό με τη συναφή εγκληματολογική επεξεργασία της εγκληματικότητας των ανηλίκων. 

Να γίνει συστηματική εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε καινοτόμες προτάσεις σωφρονισμού. Να κατανοήσουν τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και να βγάλουν συμπεράσματα για το αν μπορεί αυτό το είδος σωφρονισμού να βοηθήσει στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές    έννοιες του ιατρικού δικαίου, της ιατρικής ευθύνης, της ενημερωμένης συγκατάθεσης του ασθενούς και του ιατρικού σφάλματος.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα ζητήματα που αφορούν τη φύση, τη λειτουργία και τα προβλήματα του δικηγορικού επαγγέλματος στα σύγχρονα συστήματα απονομής της δικαιοσύνης.

Το  μάθημα  αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με το ποινικό δίκαιο και την ποινική δικονομία όπως εφαρμόζονται στην Κύπρο, γνωρίζοντας τις πηγές του   ώστε να  καταστούν  ικανοί να διακρίνουν τις βασικές αρχές στα πλαίσια του αγγλοσαξονικού δικαιϊκού συστήματος  σε συνάρτηση με τα συναφή δεδομένα του κυπριακού συστήματος. Πέραν τούτου, μέσω των διαλέξεων  παρατίθενται  οι  οικείες θεωρίες και οι ποινικές διατάξεις ώστε να γίνει καλύτερα αντιληπτός και  κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του όλου συστήματος  της ποινικής δικαιοσύνης.  Συζητείται δηλαδή πως οι θεωρίες ενσωματώνονται  και  συστηματοποιούνται στο  κυπριακό ποινικό σύστημα. Κεντρικά στοιχεία στο όλο πλέγμα είναι  το  έγκλημα και η ποινή  καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους από το σύστημα. Παράλληλα, μελετώνται σε έκταση και βάθος  εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της γενετήσιας ελευθερίας, της ιδιοκτησίας, της τιμής και της υπόληψης. Ανθρωποκτονία, σωματικές βλάβες, κλοπή, υπεξαίρεση, ληστεία, βιασμός, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση.

Στους ανά τον κόσμο νομικούς κύκλους είναι ευρέως γνωστή η ακαμψία και η πολυπλοκότητα του κυπριακού Συντάγματος, το οποίο δεν αποτέλεσε προϊόν πολιτικών διεργασιών του κυπριακού λαού, αλλά ήταν δοτό  και ήταν η κατάληξη ιστορικών συγκυριών που οδήγησαν στις συμφωνίες Ζυρίχης –  Λονδίνου. Το Σύνταγμα όμως αυτό έμελλε να έχει μια πολύ σύντομη ιστορία εφαρμογής μόλις τριών χρόνων αφού μεσολάβησε η τουρκοκυπριακή ανταρσία και η συνακόλουθη δυσλειτουργικότητα του κυπριακού κράτους. Στη συνέχεια, η εφαρμογή του δικαίου της ανάγκης και άλλα συναφή αποτελούν αντικείμενο μελέτης του παρόντος μαθήματος. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με το Κυπριακό Συνταγματικό Δίκαιο μεταδίδοντας τη θεμελιώδους σημασία του   Συντάγματος  ως νομοθετικού κειμένου και κατά κύριο λόγο. Παράλληλα, αναλύονται οι έννοιες  κράτος, πολίτευμα, διάκριση εξουσιών, άσκηση κρατικής εξουσίας και  εμπέδωση της σημασίας των δημοκρατικών θεμελιωδών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, αναπτύσσεται κριτική προσέγγιση του δικοινοτικού χαρακτήρα του Συντάγματος, των βασικών διατάξεων, της διάκρισης των τριών εξουσιών, της εξουσίας των ανεξάρτητων αξιωματούχων   Επιπρόσθετα, το μάθημα αυτό στοχεύει   στη  ανάπτυξη  ανεξάρτητης και κριτικής σκέψης στους φοιτητές  καθώς και στην ανάπτυξη επιδεξιοτήτων στην ανεξάρτητης έρευνα  στον  τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, το μάθημα ενθαρρύνει τους φοιτητές στην απόκτηση βασικών γνώσεων στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην προστασία τους, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Στόχος  του μαθήματος είναι η εμπλουτισμός των γνώσεων  και η  κατανόηση θεμελιωδών εννοιών του Διοικητικού Δικαίου. Συναφώς, μελετώνται  οι γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και η συνεισφορά της νομολογίας στην όλη εξέλιξη της διοίκησης.     Αναπτύσσονται και αναλύονται συστηματικά βασικά  ζητημάτων Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου και με  κριτική προσέγγιση για την σε βάθος κατανόηση του όλου πλέγματος των διατάξεων του. Παράλληλα, συζητιέται ο ρόλος του Διοικητικού Δικαίου στην οργάνωση και δράση της Δημόσιας Υπηρεσίας καθώς και η συμβολή αυτής στη λειτουργία του δημοκρατικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται  οι διατάξεις που συμβάλλουν στην εν γένει  δόμηση της δημόσιας υπηρεσίας και διέπουν  τη λειτουργία και τις σχέσεις της δημόσιας διοίκησης με τους διοικουμένους. Αντικείμενο μελέτης επίσης είναι η εν γένει  δράση  της δημόσιας διοίκησης και ο συναφής δικαστικός έλεγχος νομιμότητάς της.

Το  μάθημα  αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με το  κυπριακό   με  τους βασικούς κανόνες της απόδειξης στις ποινικές υποθέσεις. Δίνεται βαρύτητα στην ανάλυση,   ποινικών υποθέσεων που είναι, εν πολλοίς περίπλοκες, ώστε να εντοπιστούν και να αποδειχθούν τα    ζωτικής σημασίας  ζητήματα προς απόδειξη και  κατά συνέπεια να τύχουν εφαρμογής οι συνάδοντες κανόνες απόδειξης.    Στο μάθημα θα αναλυθούν υποθέσεις από την δικαστική πρακτική και θα συζητηθούν αναλυτικά θέματα που αφορούν τόσο την συλλογή στοιχείων απαραίτητων για την κατηγορούσα αρχή.  Μεταξύ άλλων, σκοπός του μαθήματος είναι η ενίσχυση και ενδυνάμωση των φοιτητών σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν, επιτυχώς,  σοβαρά ζητήματα για το δίκαιο της απόδειξης, στην αίθουσα του δικαστηρίου σε σχέση με τη αποδοχή και αξιολόγηση μαρτυρίας και άλλα συναφή.         

Το  μάθημα  αποσκοπεί στον εμπλουτισμό των γνώσεων των φοιτητών  για το αδικοπρακτικό δίκαιο για να εξοικειωθούν  με θεσμούς και τις διατάξεις  και παράλληλα να καταστούν ικανοί να εφαρμόζουν αυτούς  οι  κανόνες και στις έννοιες των αδικοπραξιών και ενθαρρύνοντάς τους να κατανοήσουν την εφαρμογή αυτών στην κοινωνία. Επιπρόσθετα, το μάθημα  αυξάνει το γνωστικό  θεωρητικό υπόβαθρο των φοιτητών έτσι ώστε να καταστούν ικανοί να προσεγγίζουν τα θέματα στη βάση των σχετικών διατάξεων και στο πλαίσιο  των συναφών εξελίξεων. Παράλληλά, το μάθημα αποσκοπεί στην διεύρυνση των γνώσεων των φοιτητών για την εφαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας όπως αυτοί καθορίζονται από την κυπριακή νομοθεσία και νομολογία. Στα πλαίσια αυτά    μελετώνται όλα τα στάδια της σχετικής  της διαδικασίας και του εν γένει συστήματος πολιτικής δίκης.   

Σκοπός του μαθήματος είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των φοιτητών σχετικά με το Δίκαιο των Εταιρειών στο Κυπριακό νομικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες του εταιρικού δικαίου και το πλαίσιο  λειτουργίας των ιδιωτικών και δημοσίων εταιρειών στη Κύπρο. Συνακόλουθα, παρέχονται πληροφορίες για το πρόσφατο ιστορικό πλαίσιο, αλλά  και  για το εν γένει   φιλοσοφικό υπόβαθρο των σχετικών αρχών του  εν λόγω δικαίου. Κατά συνέπεια αναπτύσσεται σχετική συζήτηση ώστε οι σημερινές ισχύουσες διατάξεις να είναι έκδηλα αντιληπτό γιατί πήραν τη σημερινή τους μορφή.

Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία συμβάσεις είναι όλες οι έγκυρες συμφωνίες οι οποίες καταρτίζονται με την ελεύθερη συναίνεση μερών ικανών προς το συμβάλλεσθαι, για νόμιμη αντιπαροχή και νόμιμο σκοπό. Σκοπός του μαθήματος είναι η κατάρτιση των φοιτητών σε θέματα γύρω από τις συμβάσεις και πιο συγκεκριμένα η εμπεριστατωμένη γνώση   των γενικές αρχές και των βασικών κανόνων του δικαίου των συμβάσεων. Παράλληλα θα αναπτυχθεί συζήτηση για τις κύριες μορφές συμβάσεων, τις προϋποθέσεις εγκυρότητας, την εκπλήρωση της συμβάσης – απαλλαγή,  τους όρους και το περιεχόμενο, τις    συνέπειες υπαναχώρησης των συμβάσεων      

Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών  με τους κανόνες άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος  στην Κύπρο.  Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσονται  σε έκταση και βάθος   τα  δικαιώματα και οι  υποχρεώσεις των δικηγόρων σύμφωνα με  ισχύουσα σχετική βασική νομοθεσία και την αντίστοιχη νομολογία. Παράλληλα, διατυπώνονται  τρόποι  ορθής σύνταξης νομικών και αναλύονται  νομικά  κείμενα αποβλέποντας στην ορθή  προετοιμασία και παρουσίαση των υποθέσεων στο Δικαστήριο.  πτύσσεται κριτική προσέγγιση του δικοινοτικού χαρακτήρα του Συντάγματος, των βασικών διατάξεων, της διάκρισης των τριών εξουσιών, της εξουσίας των ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Σκοπός του μαθήματος είναι η επισκόπηση των ιστορικών γεγονότων στην Ευρώπη από το 1850. Κύριος στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν τα βασικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ευρώπη από το 1850 μέχρι σήμερα,  και τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στη διαμόρφωση της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε βασικές ιδέες και θεωρίες της κοινωνικής ψυχολογίας, η οποία αποσκοπεί στην γνωριμία των φοιτητών/τριών με κοινωνικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στα πλαίσια των κοινωνικών ομάδων.