B.A. - Λογιστική και Χρηματοοικονομικά

Το Πανεπιστήμιο Philips προσφέρει το Πτυχίο στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά με εξ αποστάσεως φοίτηση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε ανώτατο βαθμό ποιότητας, στους λειτουργικούς κλάδους της Λογιστικής και των Χρηματοοικονομικών. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζει την επιχειρηματική κοινότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τήρηση ακριβών λογιστικών αρχείων και λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Το πρόγραμμα έλαβε υπόψη το γεγονός ότι τα ακαδημαϊκά μαθήματα που προσφέρονται στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να προετοιμάσουν τους φοιτητές να ανταποκριθούν στις πρακτικές ανάγκες της βιομηχανίας και του Λογιστικού Επαγγέλματος. Οι κάτοχοι του πτυχίου BA in Accounting and Finance του Philips University εξαιρούνται σε αρκετά θέματα από τις εξετάσεις από Διεθνή Επαγγελματικά Σώματα Λογιστών όπως: ICAEW, ACCA, CIMA, AIA (UK) , CPA Australia, CPA Ireland κ.ά.

Μάθε περισσότερα για το Πτυχίο

Το πρόγραμμα σπουδών είναι αναγνωρισμένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), ο οποίος πιστοποιεί και διασφαλίζει την ποιότητα και προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Philips, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο επίκεντρο του Πανεπιστημίου Philips είναι πάντα ο φοιτητής, γι’ αυτό και υιοθετεί φοιτητό-κεντρική προσέγγιση, ακολουθώντας μεθόδους διδασκαλίας που δεν αποσκοπούν απλά στην απόκτηση γνώσης αλλά και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, πρακτικής εφαρμογής των γνώσεων και δημιουργίας νέας γνώσης. Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και κοινωνίας όπως: του δικαίου, των οικονομικών, της πληροφορικής, του μάρκετινγκ, της διοίκησης των επιχειρήσεων, της επιχειρησιακής ηθικής, της επιχειρηματικότητας κλπ. που θα τους φανούν χρήσιμα στη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία τους, όλα  διδασκόμενα από διεθνούς φήμης καθηγητές με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και εμπέδωσης. Οι απόφοιτοι με λογιστικές και χρηματοοικονομικές δεξιότητες είναι σε συνεχή ζήτηση σε όλο τον κόσμο, με τους απόφοιτους να απολαμβάνουν σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, από τις εταιρείες Επαγγελματικής Λογιστικής έως τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση :

⦁  να κατανοούν απλά και σύνθετα θέματα χρηματοοικονομικής λογιστικής με βάση τόσο τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης,

⦁  να εφαρμόζουν τις γνώσεις κοστολόγησης για τον ορθό υπολογισμό του κόστους των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει η επιχείρηση, την κατάρτιση αποτελεσματικών προϋπολογισμών και τη λήψη επιτυχών διοικητικών αποφάσεων,

⦁  να αναλύουν τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων και να εκτιμούν τη θεμελιώδη αξία τους με την εφαρμογή των κατάλληλων υποδειγμάτων αποτίμησης,

⦁  να κατανοούν σύνθετα νομικά θέματα των επιχειρήσεων και να εξοικειώνονται με τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά του νομικού πλαισίου της Ελλάδας και Κύπρου,

⦁ να αξιολογούν θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης και προγραμματισμού των επιχειρήσεων και να εξοικειώνονται με τη λήψη αποφάσεων για τη μερισματική πολιτική, την κεφαλαιακή διάρθρωση, τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, τη διαχείριση κινδύνου, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές κλπ.,

⦁  να κατανοούν τη λειτουργία των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου και πώς αυτές επιδρούν στην οικονομική πολιτική και στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις,

⦁  να εξοικειώνονται με τη χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων,

⦁  να κατανοούν προχωρημένα θέματα αξιολόγησης επενδύσεων και διαχείρισης χαρτοφυλακίου,⦁ να αποκτούν το κατάλληλο υπόβαθρο ποσοτικών γνώσεων σε μαθηματικά και στατιστική,

⦁  να εξοικειώνονται με σύγχρονες εξελίξεις στους χώρους της διεθνούς χρηματοοικονομικής και των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

⦁  να εξοικειώνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών τόσο στο πλαίσιο της λογιστικής (μέσω της εκμάθησης σύγχρονων λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων) όσο και της χρηματοοικονομικής.

  • γνώση για τις πλέον σύγχρονες τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον επιστημονικό χώρο της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής.
  • εξοικείωση με τα εργαλεία της πληροφορικής για τη διαρκή ενημέρωσή τους και παρακολούθηση των ταχύτατα μεταβαλλόμενων χώρων της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής.
  • καλλιέργεια της σφαιρικής γνώσης του χώρου της Εφαρμοσμένης Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης στη Διεθνή πραγματικότητα.
  • εξειδικευμένες γνώσεις στους χώρους της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
  • άρτια κατάρτιση σε θέματα σχετικά με τη χρηματοοικονομική λειτουργία καθώς και την οργάνωση και λειτουργία των λογιστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει επαρκείς γνώσεις σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Συγκεκριμένα αναμένεται να είναι σε θέση να:

  • Ετοιμάζουν και αναλύουν οικονομικούς και διαχειριστικούς λογαριασμούς, καταστάσεις και εκθέσεις και παρέχοντας , παράλληλα, τις κατάλληλες συμβουλές.
  • Κατανοούν τους περιορισμούς που επιβάλλονται από οικονομικούς και νομικούς παράγοντες στους λογιστές και μάνατζερ.
  • Καταρτίζουν φορολογικούς υπολογισμούς και να παρέχουν συμβουλές για προσωπικά και εταιρικά φορολογικά θέματα.
  • Εφαρμόζουν τη θεωρία και τεχνικές οικονομικής διαχείρισης και να δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές σχετικά με τη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και τη κατανομή των πόρων.
  • Επικοινωνούν και εφαρμόζουν τη γνώση και την κατανόηση των αρχών της διαχείρισης συστημάτων πληροφοριών επιχειρήσεων σε κατάλληλο επίπεδο.
  • Εφαρμόζουν τις αρχές του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου σε σχέση με τον οικονομικό έλεγχο, τον λογιστικό έλεγχο, τη λογοδοσία και τη διασφάλιση.

Ο συνδυασμός συγκεκριμένων ενοτήτων λογιστικής και χρηματοοικονομικής με μια ευρύτερη κατανόηση των επιχειρήσεων δίνει στους αποφοίτους μια ισχυρή βάση στα θέματα και μια εφαρμογή του τρόπου εφαρμογής της λογιστικής και της χρηματοοικονομικής σε πραγματικές επιχειρηματικές καταστάσεις.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, τα πρότυπά του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ), την εσωτερική πολιτική διασφάλισης ποιότητας του Πανεπιστημίου, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IASB), και τα IFRS. Επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα Erasmus+ και πληροί τις απαιτήσεις διαπίστευσης αριθμού Επαγγελματικών Λογιστών όπως ICAEW, CPA Ireland και CPA Australia. Υπό το φως των πιο πάνω, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προσοντούχους Λογιστές σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως ευδαιμονίας ή χαλεπών χρόνων. Οι απόφοιτοι μας συνεχίζουν να εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα σε θέματα επαγγελματικής λογιστικής, επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης ανάλυσης επενδύσεων και οικονομικής διαχείρισης, καθώς επίσης συνεχίζουν για μεταπτυχιακές σπουδές.

Δομή Προγράμματος Σπουδών

1ο Εξάμηνο
No. Υποχρεωτικά Μαθήματα ECTS
1. ACF-110 Λογιστική και Χρηματοοικονομικά Ι 5
2. BSM-110 Οικονομικά Ι 5
3. BSM-112 Δίκαιο Επιχειρήσεων I 5
4. CST- 115 Μαθηματικά και Στατιστική I 5
Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει 2 από τα 3 προσφερόμενα
1. BSM-111 Εισαγωγή στο Management 5
2. CST-110 Βασικές Αρχές Υπολογιστών και Εργαλεία Εφαρμογών I 5
3. PRL-130 Επικοινωνία και Ανάπτυξη Γλωσσικών Ικανοτήτων 5
Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30
2ο Εξάμηνο
1. ACF-110 Λογιστική και Χρηματοοικονομικά ΙΙ 5
2. ACF-121 Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική 5
3. BSM-120 Οικονομικά ΙΙ 5
4. BSM-122 Δίκαιο Επιχειρήσεων IΙ 5
5. CST- 125 Μαθηματικά και Στατιστική IΙ 5
Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει 1 από τα 2 προσφερόμενα
2. BSM-121 Θεωρία και Πρακτική Μάνατζμεντ ΙΙ 5
3. CST-331 Μηχανογραφημένη Λογιστική 5
Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

3ο Εξάμηνο

No.Υποχρεωτικά ΜαθήματαECTS 
1.ACF-211Χρηματοοικονομική Λογιστική I5
2.ACF-215Εταιρικό Δίκαιο Ι5
3.ACF-314Διοικητική Λογιστική Ι5
4.ACF-315Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ι5

Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει 2 από τα 3 προσφερόμενα

1.BSM-210Οικονομική των Επιχειρήσεων I5
2.BSM-230Οργανωσιακή Συμπεριφορά5
3.CST-214Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης5
 Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

4ο Εξάμηνο

1.ACF-221Χρηματοοικονομική Λογιστική II5
2.ACF-324Διοικητική Λογιστική ΙI5
3.ACF-225Εταιρικό Δίκαιο ΙI5
4.ACF-325Χρηματοοικονομική Ανάλυση ΙI5

Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει 2 από τα 4 προσφερόμενα

1.BSM-220Οικονομική των Επιχειρήσεων II5
2.BSM-331Διοίκηση Μάρκετινγκ5
3.CST-232Επιχειρησιακή Έρευνα5
 Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

5ο Εξάμηνο

No.Υποχρεωτικά ΜαθήματαECTS 
1.ACF-313Προηγμένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Ι5
2.ACF-319Δεοντολογία στη Λογιστική και τη Χρηματοοικονομική5
3.ACF-330Χρηματοπιστωτικές Αγορές και Ιδρύματα5

Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει 3 από τα 5 προσφερόμενα

1.ACF-336Λογιστικός Έλεγχος Ι5
2.ACF-337Φορολογία Ι5
3.ACF-338Πετρέλαιο και Αέριο5
4.BSM-334Οικονομετρικά Μοντέλα Ι5
5.CST-333Επιστήμη  Διοίκησης5
 Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

6ο Εξάμηνο

No.Υποχρεωτικά ΜαθήματαECTS 
1.ACF-346Προηγμένη Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ5
2.ACF-329Εταιρική Διακυβέρνηση5
3.BSM-322Επιχειρηματική Πολιτική και Στρατηγική Διαχείριση5

Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει 3 από τα 5 προσφερόμενα

1.ACF-346Λογιστικός Έλεγχος ΙI5
2.ACF-347Φορολογία ΙI5
3.BSM-311Διεθνές Μάνατζμεντ I5
4.BSM-341Διαχείριση Μάρκετινγκ II5
5.BSM-344Οικονομετρικά Μοντέλα ΙΙ  5
 Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

7ο Εξάμηνο

No.Υποχρεωτικά ΜαθήματαECTS 
1.ACF-415Διεθνής Χρηματοοικονομική5
2.ACF-434Προηγμένη Διοικητική Λογιστική I5
3.ACF-439Εταιρικές Χρηματοοικονομικές Αναφορές5
4.BSM-438Στρατηγική Διοίκηση Μάρκετινγκ5

Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει ή 2 από τα 4 προσφερόμενα ή 1 συν Πτυχιακή

1.BSM-443Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων5
2.BSM-410Η Δυναμική της Κυπριακής Οικονομίας Ι5
3.BSM-419Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία5
4.BSM-432Επιχειρηματική Πρόβλεψη Ι5
5.ACF-450Πτυχιακή Εργασία I5
 Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

8ο Εξάμηνο

No.Υποχρεωτικά ΜαθήματαECTS 
1.ACF-435Ανάλυση Επενδύσεων5
2.ACF-437Προηγμένη Εταιρική Χρηματοοικονομική5
3.ACF-448Διεθνής Λογιστική5
4.CST-422Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα5

Επιλεγόμενα Μαθήματα: O σπουδαστής επιλέγει ή 2 από τα 4 προσφερόμενα ή 1 συν Πτυχιακή

1.ACF-425Χρηματοοικονομικά Παράγωγα5
2.BIS-422Διαχειριστική Έρευνα και Έκθεση5
3.BSM-420Η Δυναμική της Κυπριακής Οικονομίας ΙΙ5
4.BSM-431Επιχειρηματικά Παιχνίδια και Στρατηγικές5
5.ACF-451Πτυχιακή Εργασία II5
 Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

Περιγραφή Μαθημάτων

Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες της λογιστικής, στην παρουσίαση και κατανόηση του λογιστικού κυκλώματος, στον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης και στην σύνταξη των βασικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα / Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Στόχος του μαθήματος είναι να εμβαθύνει στη θεωρία και πρακτική της λογιστικής με σκοπό να εμπλουτίσει το υπόβαθρο γνώσεων και κατανόησης των φοιτητών. Βασίζεται σε αρχές και πρακτικές διεθνώς αναγνωρισμένες και έχει ως σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών με τη λογιστική θεωρία και πρακτική αναφορικά με εφαρμοσμένα ζητήματα Λογιστικής

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια της χρονικής αξίας του χρήματος, τα βασικά υποδείγματα αποτίμησης επενδυτικών ευκαιριών, το κόστος κεφαλαίου και την κατανόηση της εφαρμογής των παραπάνω στη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων σε καθεστώς αβεβαιότητας. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση της παρούσας και μελλοντικής αξίας του χρήματος, στις βασικές μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων, της καθαρής παρούσας αξίας και του βαθμού εσωτερικής απόδοσης, καθώς και στην αποτίμηση της αξίας μετοχών και ομολογιών με απώτερο σκοπό την λήψη αποφάσεων σχετικά με το κόστος κεφαλαίου της οικονομικής οντότητας και την διαχείριση των επενδύσεων αυτής.

Στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τα σύγχρονα θέματα και προβλήματα στην αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων, μέσα από το πλαίσιο αρχών και κανόνων των διεθνών προτύπων, να εμβαθύνουν στα σημαντικότερα πρακτικά θέματα της τήρησης λογιστικών βιβλίων.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στο Εταιρικό Δίκαιο. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές έννοιες του Εταιρικού Δικαίου. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση του περί εταιρειών ρυθμιστικού πλαισίου, της σύστασης, της λειτουργίας και της διαχείρισης εταιρειών. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα κατανόησης των αρχών δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου, με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε.

Στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη της μελέτης της λογιστικής θεωρίας και πρακτικής σε σχέση με την παροχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε εξωτερικούς χρήστες των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).

Το μάθημα έρχεται να συμπληρώσει το μάθημα «Εταιρικό Δίκαιο I» και επιχειρεί την ολοκληρωμένη προσέγγιση των βασικών εννοιών και του Εταιρικού Δικαίου. συνδυάζοντας θεωρία και πρακτικές εφαρμογές. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τις διάφορες εταιρικές και χρηματοοικονομικές μορφές και συνθέσεις, τους νόμους που τις διέπουν και τις συνέπειες των νόμων αυτών στην εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και τους τρόπους διοίκησης τους.

Η ανάπτυξη των γνώσεων και της κατανόησης των μαθητών, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο σχετικά με το πλαίσιο των κανονισμών που επηρεάζουν την πρακτική της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Τις θεωρητικές προσεγγίσεις που έχουν προσφερθεί ως βοηθήματα για την λογιστική των χρηματοοικονομικών ομίλων και τις λογιστικές τεχνικές και μεθόδους που υιοθετούνται στην πράξη.

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στη Διοικητική Λογιστική και πιο συγκεκριμένα στο αντικείμενο της κοστολόγησης. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια του κόστους και των διακρίσεών του και την κατανόηση της χρήσης του στις βασικές λειτουργίες Διοίκησης. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση των στοιχείων του κόστους παραγωγής, του κόστους παραχθέντων και του κόστους πωληθέντων, με απώτερο σκοπό την κατάρτιση και κατανόηση της Κατάστασης Αποτελεσμάτων Χρήσης μιας οικονομικής μονάδας. Επιπλέον παρουσιάζονται η έννοια και η μέθοδος κατάρτισης προϋπολογισμών. μεθόδους που υιοθετούνται στην πράξη.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση συνδυάζοντας θεωρία και πρακτικές εφαρμογές. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών να λαμβάνουν αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις καθώς και στην κατανόηση των βασικών εννοιών και κατηγοριών των αγορών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των επιχειρήσεων. Ειδικό βάρος δίνεται στην αξιολόγηση των επενδύσεων τόσο σε συνθήκες βεβαιότητας όσο και σε ειδικές συνθήκες.

Προώθηση της συνειδητοποίησης της ηθικής ευθύνης των ατόμων που επιδιώκουν μια σταδιοδρομία στη λογιστική ή σε όσους εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με τη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά ρόλους, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν κριτικά το ρόλο που διαδραματίζει το λογιστικό επάγγελμα στη διατήρηση των δεοντολογικών προτύπων. βεβαιότητας όσο και σε ειδικές συνθήκες.

Να ενισχυθεί η κατανόηση των σύγχρονων ζητημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και ρύθμισης από μια διεθνή προοπτική.

Στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις προσεγγίσεις της κοστολόγησης και τη διαφορετική χρησιμότητα της κάθε προσέγγισης. Παράλληλα, η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τους λειτουργικούς προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων. Ειδικό βάρος δίνεται στα θέματα που έχουν σχέση με την συμπεριφορά των στελεχών στις επιχειρήσεις εκείνες που η διοίκηση αποφασίζει την υιοθέτηση και εφαρμογή των συστημάτων προϋπολογισμών. Επιπλέον παρουσιάζονται πως αντιμετωπίζονται γενικότερα θέματα της αξιολόγησης και της μέτρησης της χρηματοοικονομικής απόδοσης των τμημάτων μιας επιχείρησης.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση ΙΙ συνδυάζοντας θεωρία και πρακτικές εφαρμογές. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια του Χρηματοοικονομικού προγραμματισμού και της διοίκησης του κεφαλαίου κίνησης. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση των στοιχείων της κεφαλαιακής διάρθρωσης και της Μερισματικής πολιτικής καθώς επίσης και του τρόπου με τον οποίο οι αποφάσεις επηρεάζουν τα κέρδη και τον κίνδυνο των επιχειρήσεων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα κατανόησης της αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Να εισαγάγει τους φοιτητές στην εταιρική διακυβέρνηση, περιγράφοντας το νομικό και θεσμικό πλαίσιο στο οποίο κυβερνώνται οι επιχειρήσεις και την ανάπτυξη διεθνών κωδίκων εταιρικής διακυβέρνησης. Εξετάζονται ειδικά ζητήματα διακυβέρνησης, όπως ο ρόλος και η συμβολή της χρηματοοικονομικής αναφοράς, οι δομές διακυβέρνησης, ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών και το αμφιλεγόμενο θέμα των αμοιβών και της ανταμοιβής των στελεχών. Αναφέρεται σε πραγματικές περιπτώσεις για την απεικόνιση κυβερνητικών προβλημάτων. Οι κύριοι στόχοι είναι να μελετήσει την εταιρική διακυβέρνηση στο οικονομικό, πολιτικό και νομικό της πλαίσιο, να αναλύει διαφορετικές πνευματικές θέσεις σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εταιρειών και να εξετάσουν συγκριτικά διεθνή μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης να εισαγάγει θέσεις πολιτικής και συζητήσεις σχετικά με την καλύτερη διακυβέρνηση.

Να παρέχει στους φοιτητές γνώση και κατανόηση των οικονομικών αρχών που διέπουν τη λειτουργία ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος. Να αναπτύξουν τις γνώσεις των φοιτητών σχετικά με τη δομή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να κατανοήσουν τον τρόπο και τον λόγο λειτουργίας των ιδρυμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Να παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να αναπτύξουν γνώσεις και κατανόηση των θεωρητικών και πρακτικών πτυχών των πρωτογενών και παράγωγων χρηματοπιστωτικών αγορών να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να αναλύουν τον ρόλο της ρύθμισης στις χρηματοπιστωτικές αγορές Να αναπτύξουν την ικανότητα των φοιτητών να αξιολογούν την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Να παρέχουν στους φοιτητές μια εισαγωγή στη φύση των επιχειρήσεων, στο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, στο ρόλο της λογιστικής στην επαγγελματική πρακτική. Ο κύριος στόχος είναι να εισαχθούν οι φοιτητές στις θεμελιώδεις αρχές του ελέγχου και της διασφάλισης, να αναπτύξουν την κατανόηση των μαθητών για τη διαδικασία ελέγχου.

Να παρέχει στους φοιτητές μια πρακτική κατανόηση των αρχών της φορολογίας των επιχειρήσεων κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με τη φορολογία των φυσικών προσώπων και να επιτρέπει στους φοιτητές να σχολιάζουν τα στοιχεία που παράγονται από υπολογισμούς, να κατανοούν το σκεπτικό του υποκείμενου φορολογικού δικαίου και να παρέχουν βασικές φορολογικές συμβουλές στους φορολογούμενους.

Να παράσχει στους φοιτητές τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν κριτικά τις πρακτικές υποβολής εκθέσεων των διεθνών εταιρειών έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Να προωθήσει τις γνώσεις των φοιτητών σχετικά με το ρόλο, τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του λογιστικού ελέγχου εξετάζοντας τις μηχανογραφικές διαδικασίες ελέγχου και εξετάζοντας τις ειδικές εργασίες που αναλαμβάνει ο ελεγκτής.

Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν πρακτικά τις αρχές της φορολογίας των επιχειρήσεων, ιδίως σε σχέση με τις εταιρείες και την κατανόηση των αρχών των φόρων επί των υπεραξιών και της προστιθέμενης αξίας. Να σχολιάσει τα αριθμητικά στοιχεία που παράγονται από τους υπολογισμούς να κατανοήσουν το σκεπτικό του υποκείμενου φορολογικού δικαίου και να παράσχουν βασικές συμβουλές στις εταιρείες και τους φορολογούμενους σχετικά με τις πλέον φορολογικά αποδοτικές δομές.

Εστίαση στην αγορά συναλλάγματος και σημαντικές προσεγγίσεις για την ανάλυση του καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των δεσμών μεταξύ των συναλλαγματικών ισοτιμιών, της μακροοικονομικής δραστηριότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας μιας χώρας. Οι κύριοι στόχοι είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη θεσμική δομή, τη φύση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης και τη συναλλακτική δραστηριότητα στις αγορές συναλλάγματος (FOREX)- τις διεθνείς συνθήκες ισοτιμίας: ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, ισοτιμία καλυμμένων και ακάλυπτων επιτοκίων και ισοτιμία πραγματικών επιτοκίων- την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία ισορροπίας και τους προσδιοριστικούς της παράγοντες- ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα των αγορών συναλλάγματος και το παζλ της προθεσμιακής μεροληψίας- την τιμολόγηση των διεθνών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και το ρόλο τους στις αποφάσεις χρηματοδότησης και επενδύσεων.

H περιγραφή, η ανάλυση και η αξιολόγηση ορισμένων από τα σημαντικότερων παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων, δηλαδή προθεσμιακές συμβάσεις, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης, που συνάπτονται κυρίως σε προϊόντα συναλλάγματος και μετοχών. Εξοπλίζει επίσης τους σπουδαστές με ορισμένες βασικές τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την αποτίμηση αυτών των χρηματοοικονομικών παραγώγων και την αντιστάθμιση των σχετικών χρηματοδοτικών κινδύνων της αγοράς.

Να αναπτύξουν την ικανότητα των φοιτητών να εφαρμόζουν τεχνικές Διοικητικής Λογιστικής σε πιο σύνθετες και πρακτικές καταστάσεις και να επεκτείνουν το βάθος των γνώσεων που αποκτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ανασκόπηση ακαδημαϊκών άρθρων και παρουσιάσεων καθώς και λύση περιπτωσιολογικών μελετών για την ανάπτυξη αναλυτικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Να αναπτυχθεί η κατανόηση και εφαρμογή της θεωρίας, των εργαλείων, της ορολογίας και της επαγγελματικής ηθικής των επενδύσεων από οικονομική άποψη. Για τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας μεταφοράς γνώσεων και δεξιοτήτων, το μάθημα αυτό δίνει έμφαση στις γενικές επενδυτικές αρχές. Η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος θέτει τα θεμέλια για τους φοιτητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία που περιλαμβάνει την παροχή και εφαρμογή επενδυτικών συμβουλών.

Να επικεντρωθούμε στη θεωρία της εταιρικής χρηματοδότησης και της εταιρικής χρηματοοικονομικής πολιτικής. Στόχος του είναι να παρέχει κατανόηση τόσο από θεωρητική όσο και από εμπειρική άποψη ορισμένων από τα προβλήματα κεντρικής απόφασης της εταιρικής χρηματοδότησης: άντληση κεφαλαίων, αποφάσεις κεφαλαιακής διάρθρωσης, επιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων τύπων ενδιαφερόμενων μερών στο πλαίσιο των ζητημάτων εταιρικής ιδιοκτησίας και διακυβέρνησης. Το μάθημα θα βοηθήσει τους φοιτητές να εφαρμόσουν θεωρητικές έννοιες σε πραγματικά σενάρια και να αναπτύξουν τις αναλυτικές δεξιότητές τους στην ανάλυση και συζήτηση περιπτωσιολογικών μελετών πραγματικών εταιρειών.

Να διασφαλίζουν ότι οι φοιτητές εφαρμόζουν την κατάλληλη κρίση και τεχνική ικανότητα κατά την προετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων για σύνθετες επιχειρηματικές οντότητες.

Να εξετάσουν τις λογιστικές αρχές, πρακτικές και τάσεις στο διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον και να τονίσουν τις πρόσθετες διαστάσεις της διεθνούς χρηματοοικονομικής διαχείρισης που βιώνουν οι Πολυεθνικές Επιχειρήσεις.

Όλοι οι τελειόφοιτοι φοιτητές θα ολοκληρώσουν ερευνητικό σχέδιο στα εξάμηνα 7 και 8. Το ερευνητικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να είναι περίπου 10.000 – 15.000 λέξεις μπορεί να λάβει μία ή περισσότερες από τις διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει την κριτική εξέταση σε μια πτυχή της λειτουργίας ενός οργανισμού με σκοπό την πρόταση πιθανών οδών δράσης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει περαιτέρω έρευνα βάσει δομημένενων συνεντεύξεων. Αυτό θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του προγράμματος που παρέχει την ευκαιρία στους φοιτητές να συγκεντρώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που αποκτήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και να τις εφαρμόσουν σε ένα σημαντικό έργο για ένα θέμα της επιλογής τους. Η σημασία του project αντικατοπτρίζεται στο χρονικό διάστημα και στον αριθμό των πιστώσεων που διατίθενται για το σκοπό αυτό.
Το ερευνητικό σχέδιο θεωρείται το αποκορύφωμα της ανάπτυξης ανεξάρτητων δεξιοτήτων. Απαιτεί τη συστηματική μελέτη ενός θέματος, που περιλαμβάνει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, υποθέσεις, συμπεράσματα και υποβολή συστάσεων.

Παρουσίαση
Απαιτούνται τρία αντίγραφα, δακτυλογραφημένο σε διπλό διάστημα σε χαρτί Α4, χρησιμοποιώντας μόνο τη μία πλευρά του χαρτιού και αφήνοντας περιθώριο μιας ίντσας στην αριστερή πλευρά. Ένα αντίγραφο θα επιστραφεί στον μαθητή μετά τη συνάντηση των Εξεταστών.
Το δεύτερο αντίγραφο θα φυλάχθηκε από το Τμήμα και το τρίτο θα τοποθετηθεί στη Βιβλιοθήκη.
Η αναφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σελίδα τίτλου, μια περίληψη μίας σελίδας (περίληψη) και μια λίστα περιεχομένων (επικεφαλίδες κεφαλαίων και ενοτήτων). Το σώμα της έκθεσης θα πρέπει να παρουσιάζει μια λογική ροή ιδεών χωρισμένη σε ενότητες όπως: Εισαγωγή, Ειδικοί Στόχοι, Ανάλυση Προβλήματος, Μέθοδος Λύσης, Περίγραμμα Προγραμμάτων, Αποτελέσματα, Υποθέσεις, Συζήτηση, Συμπεράσματα και Συστάσεις. Πίνακες και στατιστικά διαγράμματα μπορούν να τοποθετηθούν σε παραρτήματα, μαζί με παραπομπές (Συγγραφέας, Τίτλος, Έκδοση, Εκδότης, Έτος) και άλλο συμπληρωματικό υλικό.

Εκτίμηση
Το τελικό πρόγραμμα για κάθε φοιτητή θα χαρακτηρίζεται ανεξάρτητα από δύο μέλη του προσωπικού, ένα εκ των οποίων θα είναι ο επιβλέπων του έργου. Το ερευνητικό σχέδιο θα αξιολογηθεί τελικά από ένα διοικητικό συμβούλιο με βάση το κρίσιμο περιεχόμενο, την πρωτοτυπία και την ικανότητα τόσο της εκτέλεσης όσο και της παρουσίασης.

Για να μπορέσουν οι μαθητές να διεξαγάγουν έρευνα χρησιμοποιώντας δευτερογενή δεδομένα και να αναφέρουν την έρευνα αυτή με επαγγελματικό τρόπο. Ο κύριος στόχος είναι να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα, προσφέροντας την ευκαιρία να ερευνηθεί μια βιομηχανία ή ένας τομέας όπου αναζητείται εργασία.

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή για να σας βοηθήσει ως φοιτητές σε πρώτο πρόσωπο για να είναι πιο οικείο, και να συνδυάζεται με άλλα μέρη του οδηγού στα βασικά ζητήματα που αναλύουν τα σύγχρονα Μικροοικονομικά. Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη ζήτηση και προσφορά και την κατανόηση της λειτουργίας των αγορών. Έμφαση δίνεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών και στην δομή της αγοράς, τις ανταγωνιστικές και τις άλλες αγορές.

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην επιστήμη του Management. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στο να εξοικειωθείτε με τις βασικές Αρχές και τις Θεωρίες του Management καθώς και στο να διακρίνετε τους διάφορους τύπους των επιχειρησιακών λειτουργιών. Παράλληλα θα κατανοήσετε μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διευθυντικά στελέχη και αφορούν στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, στην καθοδήγηση και στον έλεγχο στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των οργανισμών.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα του Δικαίου των Επιχειρήσεων. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές έννοιες του νομικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των επιχειρήσεων. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση των γενικών κανόνων δικαίου σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, των βασικών αρχών του δικαίου των συμβάσεων, καθώς και στην αναγνώριση των ευθυνών και των κινδύνων που αφορούν και βαραίνουν τις επιχειρήσεις, ιδίως συνεπεία της εφαρμογής της νομοθεσίας περί εταιρικών οντοτήτων.

Στόχος του μαθήματος είναι να παράσχει στους φοιτητές τις βασικές έννοιες και θεωρίες για να κατανοήσουν πώς λειτουργεί μια οικονομία ως ένα συντονισμένο σύνολο. Οι φοιτητές αναμένεται να μπορούν να εφαρμόζουν τα εργαλεία που αναφέρονται στο μάθημα για να αναλύουν σχετικά απλά μακροοικονομικά θέματα. Τα ζητήματα που άπτονται της μακροοικονομικής είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά υποπεδία της οικονομικής επιστήμης. Το γνωστικό πεδίο της μακροοικονομικής ασχολείται με τα συνολικά μεγέθη μιας οικονομίας όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η παραγωγή, το εργατικό δυναμικό, η διανομή του εισοδήματος, ο πληθωρισμός, οι κρατικές δαπάνες, τα φορολογικά έσοδα, οι εξαγωγές, οι εισαγωγές, τα επιτόκια, το κρατικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τα ισοζύγια πληρωμών, η συνολική ζήτηση και παραγωγή, κ.λπ.

Το μάθημα αποτελεί προσπάθεια εμβάθυνσης στη λειτουργία της διοίκησης. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην σύνδεση της θεωρίας του μάνατζμεντ με τη πρακτική, παρουσιάζοντας τους τρόπους εφαρμογής τους για την επίλυση πραγματικών διοικητικών ζητημάτων. Εξηγεί πως οι οργανισμοί αποκτούν και χρησιμοποιούν τη πληροφορία για τη λήψη αποφάσεων. Το μάθημα εξετάζει, επίσης, τον έλεγχο στα πλαίσια του οργανισμού, τη διαχείριση έργων, την παραγωγή ποιότητας και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το μάθημα αποτελεί την συνέχεια του μαθήματος Δίκαιο των Επιχειρήσεων Ι, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές πτυχές, τις έννοιες και τις αρχές που συνθέτουν το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά το κοινό δίκαιο και το κυπριακό νομικό σύστημα. Για την επίτευξη των σκοπών του συνδυάζεται η θεωρητική γνώση και η πρακτική εφαρμογή της. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην ολοκλήρωση της εξέτασης του δικαίου των συμβάσεων και στην εισαγωγή των φοιτητών στο περί αμέλειας δίκαιο. Συνολικά, το Δίκαιο των Επιχειρήσεων έχει ως στόχο να εφοδιάσει τον φοιτητή με τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση νομικών σχέσεων και νομικών προβλημάτων, οι οποίες αναφύονται στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στην Οικονομική των Επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα στο αντικείμενο της λήψης αποφάσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εφαρμογή των μεθόδων οικονομικής ανάλυσης στη λήψη αποφάσεων διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών.

Το μάθημα αποτελεί προσπάθεια εμβάθυνσης στο γνωστικό αντικείμενο της Οικονομικής των Επιχειρήσεων. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην μελέτη και στην κατανόηση της λειτουργίας των μορφών αγοράς και της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων μέσα σε αυτές μέσα από το πρίσμα της βιομηχανικής οργάνωσης. Δίνεται βαρύτητα(κυρίως)στην ανάλυση του ατελούς ανταγωνισμού της μελέτης των ανταγωνιστικών δυνάμεων και της επίδρασης τους σε κάθε επιχείρηση όταν αυτή αντιμετωπίζει έναν περιορισμένο αριθμό ανταγωνιστών. Ως απόρροια αυτής της προσέγγισης θα μελετηθούν οι διάφορες στρατηγικές που αναπτύσσονται από τις επιχειρήσεις και οι οποίες αφορούν στην λήψη στρατηγικών αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης. Κυρίαρχο ρόλο στην ανάλυση αυτή διαδραματίζει η θεωρία παιγνίων η εφαρμογή της οποίας στην οικονομική των επιχειρήσεων της βιομηχανικής οργάνωσης και στην οικονομική επιστήμη γενικότερα, παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάλυση τέτοιων καταστάσεων.

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που περιβάλλουν τις σημερινές οργανώσεις στο εσωτερικό περιβάλλον τους και η ανάπτυξη διαγνωστικών ικανοτήτων. Οι φοιτητές πρέπει να μάθουν να αντιλαμβάνονται με κριτικό τρόπο τη συμβολή της συμπεριφοριστικής επιστήμης στη διοικητική διαδικασία από μια θεωρητική και λειτουργική προοπτική και να κατανοούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων στις επιχειρησιακές εργασίες και τις οργανωτικές σχέσεις.

Να μπορέσουν οι μαθητές να κατανοήσουν την πολλαπλότητα των παραγόντων που εμπλέκονται στη διεθνή διαχείριση και να δώσουν προτεραιότητα στον αντίκτυπο και τη σημασία τους. Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις επιπτώσεις μιας σταδιοδρομίας σε μια παγκόσμια αγορά.

Να εκθέσουν τους μαθητές τόσο στην τρέχουσα θεωρία όσο και στην πρακτική της στρατηγικής διαχείρισης και να αναπτύξουν δεξιότητες στρατηγικής σκέψης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τρόπο με τον οποίο οι έννοιες στρατηγικής διαχείρισης χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους σε πολλούς οργανισμούς για την επίτευξη βιώσιμης επιτυχίας σε όλο και πιο σύνθετα και αβέβαια περιβάλλοντα.

Το μάθημα Διοίκηση Μάρκετινγκ παρέχει στους φοιτητές μια συνολική αποτύπωση του γνωστικού αντικειμένου του μάρκετινγκ. Παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ των υλικών απαιτήσεων μιας κοινωνίας και των οικονομικών προτύπων ή ανταποκρίσεών της, για αναγνώριση και κατανόηση των αναγκών των πελατών και προτάσεις λύσεων που ικανοποιούν τους πελάτες και παράγουν κέρδος για τους μετόχους.

BSM-341 Διαχείριση Μάρκετινγκ II
Να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν μια λεπτομερή κατανόηση στη διανομή, στρατηγικές τιμολόγησης και προώθησης, ως αναπόσπαστο μέρος ενός Σχεδίου Μάρκετινγκ.

Να καταδειχθεί η εφαρμογή στατιστικών τεχνικών και πακέτων λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Να προσφέρουμε στους φοιτητές μια ενιαία άποψη της δομής της κυπριακής οικονομίας αναλύοντας τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της και αξιολογώντας τις δυνατότητες ανάπτυξής της.

Να εξηγήσουμε τα θεωρητικά θεμέλια της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε πρακτικές, συγκεκριμένες εφαρμογές. Έτσι, οι φοιτητές συμμετέχουν εξαρχής στην εξέταση της ανάπτυξης εταιρικών προϊόντων, της αξιολόγησης της αγοράς, των καινοτόμων τεχνικών, των μέσων παρουσίασης και προώθησης μιας επιχειρηματικής ιδέας και των προκλήσεων εφαρμογής.

Να εκθέσει τους φοιτητές σε μια επιλογή από τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, μερικά από τα οποία θα είναι μέσα από μια σειρά σεμιναρίων από μια επιλογή προσκεκλημένων ομιλητών που ειδικεύονται σε διάφορες πτυχές της κυπριακής οικονομίας.

Εισαγωγή των φοιτητών στη στρατηγική σκέψη που εφαρμόζεται σε διοικητικές καταστάσεις. Αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη γλώσσα και τα εργαλεία της θεωρίας παιγνίων, των οικονομικών και της διοίκησης, αναπτύσσει ένα συνεκτικό και λογικό πλαίσιο που βοηθά στην ανάλυση πραγματικών επιχειρηματικών καταστάσεων.

Εξοικείωση των φοιτητών με την ανάλυση χρονοσειρών και τις εφαρμογές της σε επιχειρηματικές προβλέψεις με τη χρήση οικονομετρικών υπολογιστικών πακέτων

Αύξηση της ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με το ρόλο και τη σημασία του μακροπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού στην επιτυχή διαχείριση οργανισμών σε έναν μεταβαλλόμενο και δυναμικό κόσμο.

Να αναπτύξει μια διεξοδική εκτίμηση του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζει μια μικρή επιχείρηση στις σύγχρονες οικονομίες, να διερευνήσει τα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις της διαχείρισης μιας μικρής επιχείρησης και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει στους φοιτητές ένα ολοκληρωμένο υπόβαθρο γνώσεων στην Πληροφορική, με στόχο την ανάπτυξη διανοητικών, πρακτικών και μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στα Μαθηματικά και Στατιστική Ι. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες της στατιστικής και των μαθηματικών που χρησιμοποιούνται στην οικονομική επιστήμη. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση της χρησιμότητας των στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων καθώς και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Επιπλέον, παρουσιάζονται μαθηματικές δεξιότητες που απαιτούνται, αφήνοντας τα ίδια τα οικονομικά να μελετηθούν σε άλλο πλαίσιο.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στα Μαθηματικά και Στατιστική ΙΙ. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια της χρονικής αξίας του χρήματος, του κόστους κεφαλαίου και της κεφαλαιακής διάρθρωσης. Ειδικό βάρος δίνεται στην κατανόηση των ταμειακών ροών, στις βασικές μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων, καθώς και στην αποτίμηση της αξίας μετοχών και ομολογιών με απώτερο σκοπό την λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα κατανόησης των στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων, αφήνοντας τα ίδια τα οικονομικά να μελετηθούν σε άλλο πλαίσιο.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στα πληροφοριακά συστήματα. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των διαφορετικών τύπων πληροφοριακών συστημάτων, που χρησιμοποιούνται από μοντέρνους οργανισμούς για την υποστήριξη των επιχειρησιακών και στρατηγικών τους στόχων. Εξηγεί το πως οι εταιρίες μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ενισχύει τους στρατηγικούς τους πόρους. Το μάθημα εξετάζει, επίσης, απαραίτητες μεθόδους και διαδικασίες ούτως ώστε οι φοιτητές να μπορούν κατανοήσουν πως να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη διαχείριση των Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση σας με την χρήση ποσοτικών μεθόδων και τεχνικών, στην εκμάθηση και χρήση μοντέλων και εφαρμογών για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ως βασικού συστατικού επίλυσης επιχειρησιακών προβλημάτων.

Το μάθημα αποτελεί το εισαγωγικό μάθημα στη Μηχανογραφημένη Λογιστική συνδυάζοντας θεωρία και πρακτικές εφαρμογές. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με το ακαδημαϊκό αντικείμενο των λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων και περιλαμβάνει έννοιες, εργαλεία και μεθοδολογίες που έχουν διαμορφωθεί στο γνωστικό πεδίο των πληροφοριακών συστημάτων υπό το πρίσμα της λογιστικής.

Να εισαχθούν οι φοιτητές σε προβλήματα επιχειρηματικών αποφάσεων ως ποσοτικά μοντέλα που θα επιτρέψουν τον καθορισμό βέλτιστων αποφάσεων και την επίδραση της αλλαγής στην πολιτική ή το περιβάλλον.

Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να διερευνήσουν διάφορα προηγμένα ζητήματα στην ανάπτυξη και τη χρήση συστημάτων που βασίζονται σε υπολογιστές στο πλαίσιο μιας οργανωτικής δομής.

Σκοπός του μαθήματος είναι να ενθαρρύνει τους φοιτητές να αξιοποιήσουν την προηγούμενη εμπειρία τους στην Αγγλική γλώσσα και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια καλή γνώση ορισμένων από τις σύνθετες δομές της, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν σε ένα αυξανόμενο φάσμα κοινωνικών και εργασιακών καταστάσεων.