Πολιτική Αξιολόγησης και Εξετάσεων

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου PHILIPS πιστεύει ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των φοιτητών είναι ζωτικής σημασίας για τα ακαδημαϊκά πρότυπα και ότι τέτοια συστήματα ευνοούν την ακαδημαϊκή ανάπτυξη και την ευημερία των φοιτητών. Η εφαρμογή της συνεχούς αξιολόγησης των φοιτητών είναι εξίσου σημαντική με την γραπτή αξιολόγησή τους στο τέλος του εξαμήνου.

Οι φοιτητές θα πρέπει να αξιολογούνται δίκαια και η αξιολόγηση θα πρέπει να συνάδει με τους διδακτικούς στόχους και τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος. Οι διαδικασίες αξιολόγησης των φοιτητών πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένες, ευρύτερα γνωστές, να παρουσιάζονται στον φοιτητή ενωρίς και να εφαρμόζονται έγκαιρα και δίκαια.

Δεδομένου ότι η επίδοση των φοιτητών συνδέεται στενά με τις μεθόδους διδασκαλίας που υιοθετούνται, αυτές οι μέθοδοι αξιολογούνται. Το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει ότι οι φοιτητές λαμβάνουν το μέγιστο όφελος από τις εκπαιδευτικές τους εμπειρίες.

Οι φοιτητές ενθαρρύνονται επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αξιολόγηση της μεθοδολογίας της διδασκαλίας που χρησιμοποιείται. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, οι φοιτητές καλούνται να αξιολογήσουν την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των καθηγητών τους.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις εξετάσεις εκδίδονται περιοδικά.

Η κάθε Σχολή εφαρμόζει μια πολιτική ανώνυμης σήμανσης των γραπτών εξετάσεων. Οι φοιτητές δηλώνουν τον αριθμό φοιτητικής ταυτότητας στα έντυπα των εξετάσεων. Απαιτείται επίσης να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής και να παρέχουν πληροφορίες σε περίπτωση απώλειας γραπτών ή απάτης.

Το Πανεπιστήμιο εφαρμόζει την αρχή της συνεχούς αξιολόγησης σε κάθε μάθημα. Ο διδάσκων αξιολογεί την επίδοση των φοιτητών σε συγκεκριμένο μάθημα με δυο τουλάχιστον διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας πρέπει να είναι η τελική εξέταση και το ποσοστό συμμετοχής της τελικής εξέτασης στην τελική βαθμολογία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της βαθμολογίας της τελικής βαθμολογίας. Ο διδάσκων δίνει γραπτώς στους φοιτητές το διάγραμμα του μαθήματος στο οποίο αναγράφονται οι στόχοι, η διδακτική ύλη, η βιβλιογραφία και ο τρόπος αξιολόγησης του μαθήματος. 

Κάθε Τμήμα είναι υπεύθυνο για την κοινοποίηση στους φοιτητές των διαγραμμάτων των μαθημάτων. Αυτό, ωστόσο, δεν απαλλάσσει τον φοιτητή από την ευθύνη να ενημερωθεί από μόνος του για τις απαιτήσεις αξιολόγησης ανατρέχοντας στις σχετικές δημοσιεύσεις. Φοιτητές που δεν εκπληρώνουν τις απαιτήσεις σε μάθημα μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης και δεν έχουν τεκμηριωμένη και συνοδευόμενη από όλα τα δικαιολογητικά παράταση, αποτυγχάνουν στο μάθημα.

Η απονομή βαθμολογίας είναι αποκλειστικό δικαίωμα του διδάσκοντος. Αλλαγή βαθμού από διδάσκοντα είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο με γραπτή έγκριση του Προέδρου του Τμήματος και του Κοσμήτορα της Σχολής.
Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό. Η βαθμολογία κυμαίνεται από 0 έως 100. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός πενήντα (50).

Το Πανεπιστήμιο Philips χρησιμοποιεί το πιο κάτω σύστημα βαθμολογίας:

  Βαθμός    Περιγραφή Βαθμολογίας  Ποιοτική Βαθμολογία
  A       85 – 100%    Επιτυχής                  4.00
  B+     80 – 84%    Επιτυχής                  3.60
  Β       75 – 79%    Επιτυχής                  3.30
  B-      70 – 74%    Επιτυχής                  3.00
  Γ+      65 – 69%    Επιτυχής                  2.60
  Γ        60 – 64%    Επιτυχής                  2.50
  Γ-       55 – 59%    Επιτυχής                  2.00
  Δ        50 – 54%    Επιτυχής                  1.00
  AΝ     Κάτω από 50%    Ανεπιτυχής                Τίποτε
  AΝΛ   Ανολοκλήρωτη    Χωρίς πιστωτικές μονάδες                Τίποτε
  AΚΡ    Ακροατής    Χωρίς πιστωτικές μονάδες                Τίποτε
  ΕΓΚ    Εγκατάλειψη    Χωρίς πιστωτικές μονάδες                Τίποτε

Σημ: Για υπολογισμό του Τελικού Σταθμικού Μέσου Όρου (ΣΜΟ) διαιρούμε το σύνολο της ποιοτικής βαθμολογίας
με το σύνολο των πιστωτικών μονάδων

Οι εργασίες των φοιτητών βαθμολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα βαθμολογίας: A, B+, B-, Γ+, Γ, Γ-, Δ ή ΑΝ. Ελάχιστος βαθμός επιτυχίας σε μάθημα είναι το Δ (50%). Το σύμβολο ΑΝ (Ανεπιτυχής) σημαίνει ότι οι φοιτητές δεν δικαιούται καμία πιστωτική μονάδα.

Φοιτητές που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαιτήσεις σε συγκεκριμένο μάθημα δεν λαμβάνουν πιστώσεις για το μάθημα. Το σύμβολο (ΑΝΛ) δεν επηρεάζει τον Τελικό Σταθμικό Μέσο Όρο. Ο χαρακτηρισμός ΑΝΛ (Ανολοκλήρωτη) υποδεικνύει ότι δεν έγινε εξέταση ή ότι μέρος των απαιτήσεων της εργασίας δεν ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Η εργασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου. Ο διδάσκων και οι φοιτητές συμφωνούν για το χρονικό πλαίσιο της εργασίας, έτσι ώστε το μάθημα να μην παραμείνει ανολοκλήρωτο. Η ονομασία ” AΚΡ ” υποδηλώνει ότι φοιτητές παρακολουθούν το μάθημα ως «ακροατές». Φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθούν τακτικά ένα μάθημα αλλά δεν επιθυμούν να λάβουν βαθμό ή πιστωτικές μονάδες μπορούν να εισέρχονται στην αίθουσα υπό το καθεστώς του «ακροατή», υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής χώρος και συγκατάθεση από το Τμήμα.

Οι βαθμοί που καταχωρούνται στο τέλος του εξαμήνου είναι τελικοί βαθμοί και δεν μπορούν να αλλάξουν ακόμη και αν υποβληθεί πρόσθετη εργασία. Φοιτητές που επιθυμούν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους πρέπει να επαναλάβουν το μάθημα/μαθήματα πριν την αποφοίτηση.

Φοιτητές που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το Πανεπιστήμιο Philips θα πρέπει να έρθουν σε αρχική επικοινωνία με τον Ακαδημαϊκό τους Σύμβουλο Σπουδών. Η επίσημη επιστολή θα αναφέρει την ημερομηνία αποχώρησης από το Πανεπιστήμιο και ο χαρακτηρισμός ΕΓΚ (χωρίς πιστωτικές μονάδες) θα εμφανίζεται παράλληλα σε κάθε μάθημα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου συνεισφέρουν στο 70% του βαθμού. Το 30% του βαθμού βασίζεται στη συμμετοχή στο μάθημα (συνεχής αξιολόγηση). Αν η αξιολόγηση ενός μαθήματος βασίζεται αποκλειστικά στην ολοκλήρωση των εργασιών, οι φοιτητές πρέπει να επιτύχουν τον ελάχιστο βαθμό επιτυχίας, 50%. Οι διατάξεις των εσωτερικών κανονισμών εφαρμόζονται για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

  • οι φοιτητές που έχουν βαθμολογία κάτω του 50%, αλλά όχι κάτω του 40%, σε ένα μάθημα σε οποιοδήποτε εξάμηνο, μπορούν να περάσουν το μάθημα με αναγωγή, εξετάζοντας τη συνολική τους απόδοση.
  • ο μηχανισμός αναγωγής δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν φοιτητές υποχρεούνται να επανεξεταστούν σε μία ή περισσότερες εργασίες.
  • οι φοιτητές πρέπει να επιτύχουν στις Διπλωματικές Εργασίες κατά τα έτη 3 και 4 ανεξάρτητα από τα άλλα μαθήματα.
  • οι φοιτητές με βαθμολογία μικρότερη του 50% σε Διπλωματική Εργασία και που δεν έχουν επωφεληθεί από το μηχανισμό αναγωγής μπορούν να υποβάλουν νέα Διπλωματική Εργασία μέχρι και δύο έτη μετά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής Διπλωματικής Εργασίας. Σε περίπτωση που ένα αναθεωρημένο σχέδιο υποβληθεί προς εξέταση κατά τη φθινοπωρινή εξέταση του ίδιου έτους, οι εξεταστές μπορούν, κατά την κρίση τους, να αποφασίσουν να μην καλέσουν τον υποψήφιο σε προφορική εξέταση.

Φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακαθήσουν στα θέματα που απέτυχαν σε μία ή περισσότερες περιπτώσεις εξεταστικής περιόδου, όταν δεν έγινε χρήση αναγωγής. Θα πρέπει να επιτύχουν βαθμολογία 50% σε όλα τα θέματα επανεξέτασης. Φοιτητές που επιτυγχάνουν σε ένα μάθημα που απέτυχαν προηγουμένως πιστώνονται με το βαθμό της επανεξέτασης. Φοιτητές που δεν πετυχαίνουν βαθμολογία 50% σε μάθημα που αξιολογείται αποκλειστικά από εργασίες παραπέμπονται σε επανεξέταση του μαθήματος. Με έγκριση του επικεφαλής του Τμήματος, δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να ολοκληρώσουν το μάθημα με εξέταση ή πρόσθετη εργασία.

Τα αποτελέσματα αναβάλλονται μέχρι την ικανοποιητική ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας, για τους φοιτητές στο 4ο έτος που έχουν επιτύχει σε όλα τα μαθήματα, αλλά δεν έχουν ακόμη επιτύχει σε διπλωματική εργασίας. Οι φοιτητές έχουν μόνο δυο προσπάθειες για τη δυνατότητα συμπλήρωσης της διπλωματικής εργασίας.

Αποφοίτηση

Με την ολοκλήρωση και την αποφοίτηση από το πρόγραμμα σπουδών τους, οι φοιτητές θα πρέπει να:

  • έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον 240 Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) για τις προπτυχιακές τους σπουδές ή 90 μονάδες για τις μεταπτυχιακές σπουδές
  • έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους
  • έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) από τα βασικά μαθήματα και τα μαθήματα επιλογής
  • έχουν πετύχει Σταθμικό Μέσο Όρο βαθμολογίας (ΣΜΟ) τουλάχιστον 2,00 κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τα Προπτυχιακά Πτυχία ταξινομούνται ως εξής:

Για τον υπολογισμό του Σταθμικού Μέσου Όρου (ΣΜΟ) λαμβάνονται υπόψη μόνο τα μαθήματα που έχουν βαθμολογηθεί με βαθμό 50% και άνω.

Τα μαθήματα που υπολογίζονται συνολικά πρέπει να καλύπτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα που οι φοιτητές έχουν επιτύχει, έστω και αν έχουν επιτύχει σε περισσότερα μαθήματα από ότι απαιτεί το πρόγραμμα σπουδών τους.
Φοιτητές που επιθυμούν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους σε μάθημα στο οποίο βαθμολογήθηκαν με βαθμό τουλάχιστον 50% πρέπει να επανεξεταστούν. Η επανεξέταση επιτρέπεται μόνο μία φορά. Στο αναλυτικό δελτίο βαθμολογίας αναγράφεται ο πρόσφατος βαθμός.

Ανολοκλήρωτος βαθμός δίνεται μόνο σε εξαιρετικά τεκμηριωμένες περιστάσεις (πιστοποιημένοι ιατρικοί ή προσωπικοί λόγοι). Η διαδικασία βαθμολόγησης ανολοκλήρωτου μαθήματος είναι η ακόλουθη:

  • ο διδάσκων συμπληρώνει το έντυπο και ο φοιτητής απευθύνεται στο Συμβούλιο του τμήματος και στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας. Το έντυπο πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο του Τμήματος.
  • προβλέπεται ημερομηνία ολοκλήρωσης των απαιτήσεων του μαθήματος, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά το τέλος του επόμενου εξαμήνου.
  • αν οι απαιτήσεις του μαθήματος δεν ολοκληρωθούν εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας, η βαθμολογία είναι μηδέν (0).

Βαθμολόγηση Διπλωματικής Εργασίας

Η αξιολόγηση και βαθμολογία μιας διπλωματικής εργασίας που ολοκληρώνεται σε δύο ή και περισσότερο εξάμηνα, γίνεται ως ακολούθως:

  • στο τέλος κάθε εξαμήνου και εντός της προθεσμίας ολοκλήρωσης της διπλωματικής εργασίας, ο επιβλέπων καταχωρεί γραπτή αξιολόγηση της προόδου του φοιτητή στο Τμήμα. Η αξιολόγηση κοινοποιείται στον Φοιτητή. Δίνονται οι χαρακτηρισμοί ικανοποιητικό ή μη ικανοποιητικό.
  • η εκπόνηση και αξιολόγηση της διπλωματικής εργασίας υπόκεινται στους κανονισμούς που θεσπίζει το Συμβούλιο του Τμήματος και εγκρίνονται από το Συμβούλιο της Σχολής.
  • ο τελικός βαθμός της διατριβής παραδίδεται εντός της προθεσμίας που καθορίζεται.
  • η αναλυτική βαθμολογία όλων των μαθημάτων, καθώς και οι ενδεχόμενες αποτυχίες, αποχωρήσεις ή απαλλαγές από μαθήματα, καταγράφονται στο τελικό δελτίο αναλυτικής βαθμολογίας. Η στάθμιση του βαθμού κάθε μαθήματος σε Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) αναγράφεται στον οδηγό σπουδών του Τμήματος και στο αναλυτικό δελτίο βαθμολογίας. Επιπρόσθετα, σε κάθε απόφοιτο χορηγείται δωρεάν Παράρτημα Διπλώματος στα Αγγλικά.
  • σε περίπτωση αποτυχίας σε υποχρεωτικό μάθημα, ο φοιτητής υποχρεούται να το επαναλάβει. Σε περίπτωση αποτυχίας σε μάθημα επιλογής, ο φοιτητής δικαιούται να επαναλάβει το ίδιο μάθημα. Η αποτυχία σε οποιοδήποτε μάθημα καταγράφεται στα εξαμηνιαία και τα τελικά δελτία αναλυτικής βαθμολογίας του φοιτητή, όχι όμως στο Παράρτημα Διπλώματος.
  • στο τέλος κάθε εξαμήνου, όλα τα τμήματα καταχωρούν τη τελική βαθμολογία των μαθημάτων με κωδικούς. Η τελική βαθμολογία καταχωρείται στον Διευθυντή Φοιτητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, 7 μέρες μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ή στην περίπτωση μαθήματος που παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 μαθητές, οι τελικοί βαθμοί θα μπορούν να καταχωρηθούν σε 10 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης. Σε περίπτωση που Τμήματα συμμετέχουν στη διαδικασία έγκρισης βαθμού από το Συμβούλιο του Τμήματος, τυχόν αλλαγές στους βαθμούς θα πρέπει να υποβάλλονται στις Φοιτητικές Υποθέσεις και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου εντός χρονικού πλαισίου 10 ημερών.

Η Σύγκλητος επικυρώνει τους βαθμούς των αποφοίτων και την απονομή των τίτλων σπουδών.